Foto albumi Nove ideje za novo doba

Slanje mirisa, dodira i ukusa internetom

Slika: Scentee - uređaj koji reprodukuje mirise poslate putem mobilnog telefona (potražite na Penzinu)

Možemo da komuniciramo na daljinu višečulno. Reč je o tome da, pored glasa ili slike, internetom prenesemo miris, dodir i ukus. Ovo su neka rešenja…

Ejdrijan Dejvid Čeok, profesor univerziteta u London Sitiju i direktor Mixed Reality Lab-a, za Gardijan je pričao o istraživanjima koja su trenutno u toku.

– Pokušavamo da prebacimo svih pet čula na internet, tako da možemo da komuniciramo na daljinu višečulno. Reč je o tome da, pored glasa ili slike, internetom prenesemo miris, dodir i ukus.

– Na primer, uređaj sa hemijskim kertridžima Scentee priključite na svoj mobilni telefon i on vas može probuditi mirisom kafe tako što emituje “dah” (na slici). Takođe, možete “snimiti” miris nečega što kuvate, koji zatim možete poslati i putem telefona nekome ko ima isti takav uređaj.

– Napravili smo i slične naprave koje koriste isključivo električne impulse da prenesu ukus. Tako biste mogli i ukus i miris onoga što jedete podeliti sa prijateljima na društvenim mrežama, na primer.

– Tu je i prsten RingU, takođe povezan na mobilni telefon, koji kada stegnete, istovremeno izaziva stisak istog takvog prstena na ruci drage osobe sa kojim je povezan.

Međutim, on upozorava na jednu drugu stvar. S obzirom na neograničen pristup informacijama i znanju danas, on poziva univerzitete i školske ustanove da se otvore ka svetu jer će u suprotnom izgubiti trku sa internetom u 21. veku.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija