Početna Magazin Godine Tehnologija i obrazovanje Slanje mirisa, dodira i ukusa internetom

Slanje mirisa, dodira i ukusa internetom

Slanje mirisa, dodira i ukusa internetom

Možemo da komuniciramo na daljinu višečulno. Reč je o tome da, pored glasa ili slike, internetom prenesemo miris, dodir i ukus. Ovo su neka rešenja…

Ejdrijan Dejvid Čeok, profesor univerziteta u London Sitiju i direktor Mixed Reality Lab-a, za Gardijan je pričao o istraživanjima koja su trenutno u toku.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

– Pokušavamo da prebacimo svih pet čula na internet, tako da možemo da komuniciramo na daljinu višečulno. Reč je o tome da, pored glasa ili slike, internetom prenesemo miris, dodir i ukus.

– Na primer, uređaj sa hemijskim kertridžima Scentee priključite na svoj mobilni telefon i on vas može probuditi mirisom kafe tako što emituje „dah“ (na slici). Takođe, možete „snimiti“ miris nečega što kuvate, koji zatim možete poslati i putem telefona nekome ko ima isti takav uređaj.

– Napravili smo i slične naprave koje koriste isključivo električne impulse da prenesu ukus. Tako biste mogli i ukus i miris onoga što jedete podeliti sa prijateljima na društvenim mrežama, na primer.

– Tu je i prsten RingU, takođe povezan na mobilni telefon, koji kada stegnete, istovremeno izaziva stisak istog takvog prstena na ruci drage osobe sa kojim je povezan.

Međutim, on upozorava na jednu drugu stvar. S obzirom na neograničen pristup informacijama i znanju danas, on poziva univerzitete i školske ustanove da se otvore ka svetu jer će u suprotnom izgubiti trku sa internetom u 21. veku.