Početna Magazin Godine Škotska: Kad PIO fond ulaže u vojnu industriju

Škotska: Kad PIO fond ulaže u vojnu industriju

Škotska: Kad PIO fond ulaže u vojnu industriju

Penzioni fond lokalne samouprave Glazgova, ujedno najveći penzioni fond javnog sektora u celoj Škotskoj, investirao je 83 miliona funti u 11 velikih svetskih proizvođača oružja i vojnih tehnologija.

Glazgovski penzioni fond ima ukupnu imovinu od 13,9 milijardi funti. Njega koristi 70.000 penzionera a još 130.000 današnjih radnika dobijaće penzije iz ovog fonda. U samom fondu zaposleno je oko 200 ljudi.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Investicije penzionog fonda grada Glazgova u sektor naoružanja:

  • Lockheed Martin i Boeing (dva najveća svetska proizvođača za vojsku) – 19,6 miliona funti
  • Safran (proizvodnja dronova, itd) – 17,2 miliona funti
  • Honeywell (tehnologije za avione, tenkove, dronove) – 16,4 miliona funti
  • United Technologies (proizvodnja aviona, helikoptera i dronova) – 7,1 milion funti
  • Raytheon (nišanski sistemi za dronove) – 2,3 miliona funti.

Škotski penzioni fondovi i ranije su ulagali u vojnu industriju, ali i u industriju duvana. U januaru 2014. godine imali su uloženo 55 miliona funti u 10 velikih proizvođača iz vojne industrije, a čak 220 miliona funti u Marlboro, Lucky Strike i Benson&Hedges.

Već tada je javnost bila protiv ovakvog vida investiranja, a sada, nakon godinu dana, utvrđeno je da su investicije u vojnu industriju još veće. Škotski Herald tim povodom piše:

– Glazgovska lokalna samouprava treba da bude posvećena javnoj dobrobiti i opštem dobru, i ne treba da investira u kompanije koje direktno profitiraju od ratova i konflikta u svetu. Ljudi u Glazgovu biće šokirani kada saznaju da njihov penzioni fond troši njihov novac da razvija kompanije koje naoružavaju diktatore i kršioce ljudskih prava, prenosi RT.