Početna Magazin Godine Skoro 20% Amerikanaca radi posle 65. godine

Skoro 20% Amerikanaca radi posle 65. godine

Skoro 20% Amerikanaca radi posle 65. godine

Skoro petina Amerikanaca starijih od 65. godine i dalje je na poslu kažu najnoviji podaci biroa za statistiku. Poslednji put toliko starih je radilo početkom 1960-ih, pre uvođenja sistema javnog zdravstva Medicare.

Precizno, 18,9% Amerikanaca starijih od 65. godina danas radi. Uzroci su višestruki a, pored posledica krize od pre nekoliko godina, tu je svakako i veliki broj pripadnika bejbibum generacije.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Prema jednom istraživanju Federalnih rezervi iz 2015. godine, oko 27 odsto Amerikanaca kaže da će raditi dok može. Još 12 odsto kaže da ne planira uopšte da ide u penziju. To čini čak 40% stanovništva koje ne razmišlja o odmoru od posla i karijere.

Za 60% Amerikanaca novac je jedan od razloga zašto ne bi išli u penziju. Skoro polovina navodi finansijske probleme kao razlog za ostanak na poslu posle 65. godine.

Međutim, 36% ispitanika reklo je da bi ostalo na poslu zato što „želi da ostane aktivno i uključeno“.

Ono što dodatno doprinosi ostanku na poslu jeste i potreba poslodavaca da zadrže iskusne radnike jer je stopa nezaposlenosti u SAD najniža od 2008. godine i potražnja za radnicima je velika, a poslodavac koji izgubi radnika teško nalazi novog.

Dodatno, tokom 1980-ih godina radnici su dostizali vrhunac plate u svojim 40-im godinama života, a do 2010. godine najveću platu počeli su da primaju u 50-im godinama.

Radnici u 60-im godinama zarađuju čak 30 odsto više nego pre 25 godina, dok oni ispod 50 godina zarađuju manje nego nekad. Sve to pokazuje koliki je pritisak u ekonomiji da se ljudi zadrže da ne idu u penziju.

Pored toga, današnji 65-godišnjaci u SAD su znatno okretniji i zdraviji od generacije svojih roditelja kada su oni bili sličnih godina pa ostanak na poslu, za dobre plate, ne doživljavaju kao preterano traumatično iskustvo piše Blumberg.