Početna Magazin Godine Škola za muževe – put ka planiranju porodice u Nigeru

Škola za muževe – put ka planiranju porodice u Nigeru

U Nigeru su pokrenute kampanje kako bi se porodice navele da tinejdžerke kasnije stupaju u brak, kao i da se podstakne primena kontracepcije. Zato su i 2004. godine Ujedinjene nacije pokrenule prvu Školu za muževe u Nigeru. 

Niger već 25 godina pokušava da kontroliše rast populacije, ali je imao malo uspeha. Država danas ima 17 miliona stanovnika, a očekuje se da će broj biti udvostručen do 2035. godine.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Vlada sada pokušava da primeni „meke“ mere. Pokrenute su kampanje u pokušaju da se porodice navedu da tinejdžerke kasnije stupaju u brak, kao i da se podstakne primena kontracepcije.

Tako su 2004. godine Ujedinjene nacije pokrenule prvu Školu za muževe u Nigeru. Lokalni aktivisti kažu da je škola imala uticaja, i da su se žene raspitivale za planiranje porodice već šest meseci od početka.

Danas u mnogim selima u celom Nigeru ima ovakvih škola. Prirodni priraštaj i dalje je visok, ali su škole učinile kontracepciju pristupačnijom. Pre 10 godina svega pet odsto žena koristilo je zaštitu od začeća, dok je danas koristi 13 odsto.

– U našoj kulturi nekada se velika porodica smatrala Božjim darom. Ako ste imali puno dece, bili ste među bogatima. Tako se na velike porodice gledalo kao na nešto dobro, ali to je suprotno od onoga što nam je sada potrebno za razvitak – slaže se i 92-godišnji lokalni poglavica Maidanda Saidou.