Društvo Magazin Godine Svet Tehnologija i obrazovanje

Singapur uči od Japana kako tehnologijom rešavati probleme starenja stanovništva

Agencija za informacione tehnologije Singapura (IDA), na forumu održanom 16. juna 2014. godine, objavila je širu primenu novih tehnologija za unapređenje života starih osoba.

Samo neke od pomenutih tehnologija jesu: prenosivi uređaji za monitoring zdravstvenog stanja, korišćenje robotičkih udova, “udomljavanje” elektronskih ljubimaca koji bi starima pravili društvo, itd.

Na forumu na Nacionalnom univerzitetu Singapura učestvovalo je preko 120 vladinih zvaničnika Singapura, akademika i ljudi iz sveta biznisa.

Agencija IDA želi da primeni japanska iskustva i stručnost u rešavanju problema starenja stanovništva.
Konkretno, Singapur želi da uči od Japanaca o robotici i njenoj primeni u svakodnevnom životu na toj državi-ostrvu.

– U smislu politike, siguran sam da je Japan ispred nas kao jedno društvo koje veoma brzo stari. Mi još uvek nismo na tom novou, ali već danas imamo situaciju da je svaki 12 naš stanovnik stariji od 65 godina – rekao je magistar Amos Tan, direktor odeljenja za strategiju i inovacije u IDA-i, prenosi Today.

 


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija