Početna Magazin Godine Dom i stanovanje Sedam načina na koji vas kuća može razboleti (5)

Sedam načina na koji vas kuća može razboleti (5)

Bez frižidera i usisivača ne možemo da zamislimo savremeni dom. Stalno ih koristimo, pa ih i često uzimamo zdravo za gotovo. I mislimo da sve znamo što treba da se zna o njima. Međutim, i njih treba održavati na pravi način kako nas oni ne bi tajno trovali.

5. Frižider – rešenje
O redovnom održavanju frižidera nećemo posebno pisati. Samo bismo napomenuli da se unutrašnjost frižidera nikada ne čisti abrazivnim i jakim sredstvima za čišćenje. Kod redovnog održavanja, dovoljna je (i veoma dobra) bikarbona-soda, a možete kupiti i posebna sredstva za održavanje unutrašnjosti frižidera.

Ono što je bitno, a što se često zaboravlja, jeste čišćenje posude u kojoj se skuplja voda od leda koji se odmrzava.
Ukoliko ste bas nevesti, pozovite, makar za prvi put, nekoga ko bi vam pomogao. To nije toliko komplikovano uraditi ako pažljivo pratite uputstvo proizvođača frižidera, ali vodite računa da ćete gore napraviti i sebi i drugima (a i fižider možete da oštetite) ako pokušate da sve sami uradite. Naročito što je frižider, čak i kod veoma jednostavnog procesa čišćenja posude, potrebno najpre pomeriti. Svakako, pre nego što bilo šta počnete da radite, isključite frižider iz struje.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

6. Usisivač – rešenje
Džefri Mej predlaže da se koriste usisivači sa HEPA filterom. Ako nameravate da kupite usisivač, možete poslušati njegov savet jer takvih usisivača ima i na srpskom tržištu i njihove cene se kreću u visini drugih. Mej objašnjava da je HEPA filter provereno dobar, a da filteri koji to nisu, ne pomažu jer „kada usisavate, mašina uvlači vazduh i onda filtrira prašinu i izbacuje vazduh. Ali, ako filter ne skuplja prašinu kako treba, samo ćete ispuštati čestice prašine u vazduh.“

Međutim, iako usisivači sa HEPA filterom nisu skuplji od drugih, ako sada niste planirali zamenu usisivača, dok se na nju ne odlučite, razmislite o dobrom provetravanju prostorija, ako ne i u toku usisavanja, onda barem nakon njega. Znamo da je i ovo nezgodno savetovati u Srbiji jer, pored toga što nam „promaja“ u novčanicima predstavlja problem, ona nas i razboljeva, pa čak i ubija. Samo nas, ovde u Srbiji.