Dom i stanovanje Magazin Godine Zdravlje

Sedam načina na koji vas kuća može razboleti (3)

Dobro, saznali smo da se možemo razboleti i pod uticajem našeg doma. Ali samo saznanje nam neće pomoći ukoliko sami nešto ne preduzmemo.

1. Sistemi za grejanje i hlađenje – rešenje
Ako ste prethodnih godina ugrađivali klima uređaj, verovatno vas kontaktiraju iz te firme svake godine sa ponudom da očiste klimu pred sezonu. Ukoliko to nikada niste radili, prihvatite ponudu ili pozovite neku drugu firmu koja ugrađuje i održava klime i posmatrajte šta majstor radi. Prilično je jednostavno. Bitno je samo to redovno (makar jednom godišnje) raditi. Postoje i posebna sredstva za čišćenje, ali će poslužiti i rastvor deterdženta u mlakoj vodi.

Što se tiče posebnog temeljnijeg čišćenja i komplikovanijih HVAC sistema, to se mora prepustiti stručnjacima, ali oko osnove ćete se i sami snaći kada jednom vidite kako se to radi. Američka Agencija za zaštitu životnog okruženja kaže da su dokazi da čišćenje ovih uređaja pomaže u rešavanju zdravstvenih problema – slabi. Džefri Mej se ne slaže sa tim. “U većini slučajeva, većini ljudi je bolje nakon čišćenja.” Ako se razmišljate, upitajte se da li želite da osetite prašinu na svom licu. Gadljivost je ponekad dobar način zaštite sopstvenog zdravlja.

2. Unutrašnje curenje – rešenje
Proverite da li su cevi svuda u domu suve i ne zaboravite ni podrume ni tavan ukoliko živite u kući. Ako naiđete na mesto gde voda curi, očistite i osušite mesto gde se voda skupljala i kontaktirajte vodoinstalatera. “Upravo te stvari koje ne vidite mogu da vam naškode”, objašnjava Mej. Zato, ne odlažite dolazak majstora.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija