Početna Magazin Godine Dom i stanovanje Sedam načina na koji vas kuća može razboleti (3)

Sedam načina na koji vas kuća može razboleti (3)

Dobro, saznali smo da se možemo razboleti i pod uticajem našeg doma. Ali samo saznanje nam neće pomoći ukoliko sami nešto ne preduzmemo.

1. Sistemi za grejanje i hlađenje – rešenje
Ako ste prethodnih godina ugrađivali klima uređaj, verovatno vas kontaktiraju iz te firme svake godine sa ponudom da očiste klimu pred sezonu. Ukoliko to nikada niste radili, prihvatite ponudu ili pozovite neku drugu firmu koja ugrađuje i održava klime i posmatrajte šta majstor radi. Prilično je jednostavno. Bitno je samo to redovno (makar jednom godišnje) raditi. Postoje i posebna sredstva za čišćenje, ali će poslužiti i rastvor deterdženta u mlakoj vodi.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Što se tiče posebnog temeljnijeg čišćenja i komplikovanijih HVAC sistema, to se mora prepustiti stručnjacima, ali oko osnove ćete se i sami snaći kada jednom vidite kako se to radi. Američka Agencija za zaštitu životnog okruženja kaže da su dokazi da čišćenje ovih uređaja pomaže u rešavanju zdravstvenih problema – slabi. Džefri Mej se ne slaže sa tim. „U većini slučajeva, većini ljudi je bolje nakon čišćenja.“ Ako se razmišljate, upitajte se da li želite da osetite prašinu na svom licu. Gadljivost je ponekad dobar način zaštite sopstvenog zdravlja.

2. Unutrašnje curenje – rešenje
Proverite da li su cevi svuda u domu suve i ne zaboravite ni podrume ni tavan ukoliko živite u kući. Ako naiđete na mesto gde voda curi, očistite i osušite mesto gde se voda skupljala i kontaktirajte vodoinstalatera. „Upravo te stvari koje ne vidite mogu da vam naškode“, objašnjava Mej. Zato, ne odlažite dolazak majstora.