Početna Magazin Godine Društvo Savezi penzionera Federacije BiH premijeru: Mnogi od nas nemaju šta da jedu

Savezi penzionera Federacije BiH premijeru: Mnogi od nas nemaju šta da jedu

Savezi penzionera Federacije BiH premijeru: Mnogi od nas nemaju šta da jedu

Predsednici Saveza udruženja penzionera u FBiH i Saveza županijskih udruga penzionera FBiH, Mehmedalija Rapa i Ivan Kožul, uputili su pismo federalnom premijeru Fadilu Novaliću u kojem ga mole za sastanak na kojem bi se razgovaralo o realizaciji sporazuma o zajedničkoj saradnji na provođenju aktivnosti reforme i finansijske konsolidacije sistema PIO.

Rapa i Kožul traže da sastanku prisustvuju i dopremijeri, ministarka finansija Jelka Milićević i ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, kao i direktor Federalnog zavoda PIO/MIO Zijad Krnjić. Čelnici saveza penzionera ukazuju na nesprovođenje dogovorenog kroz pomenuti sporazum.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ovim sporazumom, potpisanim septembra 2015, dogovorene su aktivnosti na sanaciji deficita Federalnog zavoda PIO/MIO, isplata penzija do 5. u meesecu, te što skorije donošenje seta zakona iz reforme PIO, u saradnji sa predstavnicima penzionera.

Naime, deficit Zavoda PIO/MIO odavno je prešao 150 miliona KM, penzije se isplaćuju i do 20. u mesecu, a zakoni koji su dogovarani – još nisu usvojeni.

– Nas dvojica smo poslali to pismo, jer mislimo da bismo trebali razgovarati, pošto se ne izvršavaju obaveze iz sporazuma koji smo potpisali. Tražimo da se Vlada vrati tom sporazumu i da se on počne primjenjivati. Znate, upravo sam razgovarao 20-ak minuta sa jednom penzionerkom koja nema jutros šta da jede i kad sam joj rekao da će najkasnije do 20. dobiti penziju, njoj je još gore. Mislim da se penzije moraju početi isplaćivati najkasnije do 5, kaže Rapa.

Po postizanju sporazuma penzionera i Vlade FBiH, 14. septembra 2015, prvih nekoliko mjeseci penzije su isplaćivane u dogovorenom roku, ali kasnije se isplata sve više produžavala. Premijer je nedavno pojasnio da je veliki udar na Federalni zavod PIO/MIO bilo oko 15.000 novih penzionisanih krajem prošle godine.

Spor priliv

Isplata martovske penzije u Federaciji BiH počela je 6. aprila. Prema jučerašnjim podacima koje smo dobili od Tomislava Kvesića, glasnogovornika Zavoda PIO/MIO, zaključno sa petkom isplaćeno je nešto više od 50 posto penzija za mart, a po svemu sudeći, isplata će teći kao i prošlog meseca. Februarske penzije isplaćivane su do 20. marta:

– Problem je priliv sredstava. Tok isplate ovisi od dnevnog priliva sredstava, od naplate doprinosa i mi nemamo druge mogućnosti. Zaista, nastojimo napraviti najbolje moguće što možemo u ovim okolnostima, kazao je Kvesić za Oslobođenje.

Na koji način će se sanirati manjak u kasi Federalnog zavoda PIO/MIO, verovatno će se vidjeti u narednom periodu. Donošenje i primjena zakona o uvezivanju staža svakako bi tome išla u korist. Premijer je nedavno izjavio da će se deficit pokriti i novim zapošljavanjem u FBiH.

izvor: Oslobođenje