Početna Magazin Godine Ekonomija Fond PIO RS Isplate deo penzije pa tek onda iznos za administrativnu zabranu za kredit

Fond PIO RS Isplate deo penzije pa tek onda iznos za administrativnu zabranu za kredit

Fond PIO RS Isplate deo penzije pa tek onda iznos za administrativnu zabranu za kredit

Prilikom isplate penzija penzionerima u RS sve češća je pojava da se administrativna zabrana, odnosno rate kredita komercijalnim bankama, ne isplaćuje istog dana kada i penzija.

Ovo praktično znači da penzioneru koji ima penziju od 300 KM (konveritivilnih maraka), a ratu za kredit 100 KM, do desetog u mesecu na tekući račun bude isplaćeno samo 200 KM, a ostalih 100 KM kao rata za kredit tek 10 ili 15 dana posle toga.

Zbog ovoga često se dešava da komercijalne banke prozivaju penzionere zbog „kašnjenja“ u otplati kredita. S ovom pojavom upoznati su i u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite RS, gdje odgovarajući na pitanje Adama Šukala, poslanika SNS-a u Narodnoj skupštini RS, kažu da se to dešava iz razloga što je prelazak na trezorski sistem isplate penzija složen.

U ovom ministarstvu kažu da se po okončanju isplate penzija Fond PIO u roku od sedam do deset dana, a najkasnije do kraja meseca vrši obustavu isplata od penzija.

„Imajući u vidu složenost prelaska na ovakav vid poslovanja i uključenja preko 250.000 korisnika prava i na stotine dobavljača i pravnih subjekata za koje se vrši obustava po osnovu robnonovčanih kredita, bilo je nužno odrediti period prilagođavanja u trajanju od tri do četiri mjeseca“, rekli su u Ministarstvu rada i boračko invalidske zaštite RS.

U ovom ministarstvu kažu da je planirano da se isplata penzija i svih obustava vrše istovremeno te da će Fond za penzijsko-invalidsko osiguranje RS u obračunu penzija za april istovremeno vršiti unos naloga za isplatu penzija i svih obustava iz trezora Republike Srpske.

izvor: Nezavisne