Početna Magazin Godine Srbija Saopštenje USPVLS-a povodom protesta u gradovima Srbije 30. oktobra 2018.

Saopštenje USPVLS-a povodom protesta u gradovima Srbije 30. oktobra 2018.

Saopštenje USPVLS-a povodom protesta u gradovima Srbije 30. oktobra 2018.

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije – USPVLS i Udruženje sindikata penzionera Srbije – USPS, uz podršku drugih sindikata penzionera i sindikata zaposlenih, 30.10.2018. godine sa početkom u 16 sati, u Beogradu na Trgu Nikole Pašića a u ostalim gradovima pred osnovnim sudovima, organizovaće proteste.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ova dva udruženja organizuju proteste 30. oktobra zbog:

 • Ignorisanja izvršne vlasti da po članu 58. Ustava i stava Ustavnog suda Srbije da je penzija imovinsko pravo, neisplaćene delove penzija zbog primene Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija sistemski vrati sa zakonskom kamatom.

Očekivali smo da će predstavnici vlasti biti moralni i odgovorni i da će reći: „Morali smo da lažemo da nećemo pa smo smanjili penzije ali evo sve vraćamo, kako član 58. Ustava Srbije reguliše, sa kamatom. Ne možemo odjednom ali za četiri godine vraćamo i neće se više ponoviti, jer ekonomija sjajno napreduje, ušli smo u zlatno doba.“
Umesto toga ćutanje, manipulacije i podela penzionera, jer deo će dobijati dodatak uz penziju i novčanu pomoć a deo ne.
Da se razumemo, svim građanima Srbije koji imaju prihode manje od 36.000 dinara, kao sume potrebne za minimalnu potrošačku korpu, država treba da obezbedi razliku, ali ne iz Fonda PIO.
Na ovakav način aktuelna vlast nas upućuje na parnične sudove u kojima nas čekaju visoke sudske takse i vremenski neizvesne presude. Verovatno računaju da većina oštećenih penzionera zbog neinformisanosti, neće pokrenuti sudske parnice za naknadu štete i da će deo oštećenih preminuti. Veoma nemoralna koncepcija navodnog očuvanja javnih finansija.

 • Ukidanja redovnog linearnog usklađivanja penzija, urušavanja penzijskog sistema, otuđivanja imovine Fonda PIO i stvaranja nepoverenja u Fond PIO, sada zaposlenih. Sve veći broj njih, zbog mogućnosti da se i njima u budućnosti smanjuje penzija i ignorisanja obaveze redovnog usklađivanja penzija sa rastom inflacije, uplate doprinosa PIO vrše na minimalnu osnovicu uz uplate u privatne penzione fondove.
 • Opstrukcije Ustavnog suda Srbije da oceni ustavnost Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija kojim je oštećeno preko 850.000 penzionera i naslednika oštećenih penzionera koji su preminuli. U Ustavnom sudu Srbije se preko tri godine kisele inicijative za ocenu ustavnosti i akt poslanika Narodne skupštine Srbije o pokretanju postupka ocene ustavnosti Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija. Svojom opstrukcijom Ustavni sud nas sprečava da se obratimo Evropskom sudu za ljudska prava.
 • Osiromašenja penzionera neusklađivanjem penzija od 2012-2018. godine, Iako su od 2015. do 2018. godine penzije usklađivane za ukupno 7,9 odsto, one i dalje zaostaju za inflacijom 15-20 dosto.
 • Manipulacija penzionerima i javnošću Srbije u vezi ukidanja Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija i Zakona o izmenama i dopunama Zakona o PIO.

Od 25. maja 2018. godine, kada je predsednik Srbije saopštio odluku da se Zakon o privremenom uređivanja načina isplate penzija ukida krajem godine, skoro svakih sedam dana predstavnici Vlade Srbije su govorili drugačije o ukidanju zakona i uvećanju penzija tako da posle usvajanja Uredbe Vlade Srbije o dodeli uvećanja uz penziju samo delu penzionera, možemo govoriti o manipulacijama.

Nismo zadovoljni ni izveštavanjem medija jer su mediji pod kontrolom aktuelne vlasti nekritički prenosili saopštenja predstavnika Vlade Srbije koja su zbunjivala penzionere. Penzioneri i javnost Srbije se godinama medijski maltretiraju praznim obećanjima o „nikada većim penzijama“ ne vodeći računa o inflaciji u umanjivanju njihove kupovne moći. Oko 500.000 penzionera do kraja 2018. i u 2019. godini neće dobiti nikakva usklađivanja zbog zaostajanja penzija sa rastom inflacije.

Na protestu ćemo tražiti:

 1. Od Vlade Srbije da:
  – U skladu sa Ustavom Srbije, Narodnoj skupštini Srbije predloži zakone kojima bi se regulisao povraćaj neisplaćenih delova penzija od 2014. do 2018. godine, izmenio sastav Upravnog odbora RF PIO tako da u njemu većinu imaju predstavnici zaposlenih i penzionera i vraćanja redovnog usklađivanja penzija na osnovu čl. 80. Zakona o PIO.
  – Pod hitno pokrene javnu raspravu o reformi penzijskog sistema Srbije koju u ovom trenutku netransparentno i bez dijaloga sa zaposlenima, penzionerima i poslodavcima sprovodi, a na štetu osiguranika – zaposlenih i penzionera.
 2. Od Ustavnog suda Srbije da hitno izvrši ocenu ustavnosti Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija i odredi način nadoknade štete koja je građanima naneta njegovom primenom.
 3. Od RTS-a da u svojim programima omogući pristup sindikatima penzionera sa drugačijim stavovima od aktuelne politike za reformu penzijskog sistema Srbije.

Zahvaljujemo na podršci Vojnom sindikatu Srbije, Policijskom sindikatu Srbije, Sindikatu Sloga i Sindikatu penzionera Nezavisnost.

Pozivamo oštećene penzionere u gradovima – sem Beograda u kojem će protest biti na Trgu Nikole Pašića, da se 30.10.2018. godine u 16 sati okupe ispred osnovnih sudova u svojim gradovima.

Pozivamo medije da objave informacije o protestu penzionera u Beogradu i ostalim gradovima Srbije i tako nam pomognu u razbijanju medijske blokade.

Jovan Tamburić, predsednik USPVLS-a