Početna Magazin Godine Samostalnija i efikasnija hitnu pomoć u Evropi – SAEPP projekat (VIDEO)

Samostalnija i efikasnija hitnu pomoć u Evropi – SAEPP projekat (VIDEO)

Samostalnija i efikasnija hitnu pomoć u Evropi – SAEPP projekat (VIDEO)

Hitna pomoć stigne do miliona ljudi svake godine u Evropi a istraživanja pokazuju da skoro polovina intervencija može da se završi na licu mesta i ne zahteva dodatnu ambulantnu ili bolničku negu. Zato se razmišlja o povećanju efikasnosti hitnih službi unapređenjem precizne rane dijagnostike u prvom trenutku…

„Zlatni sat“ popularno se naziva prvih sat vremena od incidenta koji je doveo do intervencije hitne pomoći, u kom se često odluči i sudbina pacijenta. Kada bi ekipe hitne pomoći raspolagale alatima i tehnologijama za preciznu dijagnostiku na licu mesta mnogo češće mogle bi da znaju da li je potrebn da voze pacijenta u ustanovu ili mogu da ga prepuste odmah kućnom lečenju.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ovim bi se kapaciteti hitne pomoći drastično uvećali jer bi vozila mogla mnogo više efektivnog vremena da provode u intervencijama i na terenu umesto u saobraćaju. Time bi ujedno bilo i više vremena da se posvete pacijentima te bi sveukupna zaštita bila podignuta na viši nivo.

Da bi bile efikasnije ekipama su potrebne i „sitnice“ kao što su bolje dizajnirana vozila u kojima im je sve na dohvat ruke, ali ne na dohvat preko pacijenta koji leži i na kog mogu da padnu i povrede ga u toku vožnje ili koji u tom trenutku možda povraća.

Jedan od primera boljeg dizajna je pozicioniranje nosila u samom vozilu, ili uvođenje inovacija vezanih za „pakete za intervencije“ (od opreme do navlaka) koji bi bili jednostavno zamenjeni nakon svakog pacijenta.

Pored samog fizičkog okruženja u vozilu hitne pomoći važan je i tehnološki segment. Brza internet komunikacija vozila sa centralom omogućava korišćenje bolničkih tehnologija na licu mesta razmenom podataka i povratnim informacijama važnim za dijagnostiku.

Kombinacijom kompaktnih uređaja kao što su ultrazvuk i rendgen, i prenosa podataka putem interneta, postigli bismo daleko veću nezavisnost ekipa hitne pomoći a samim tim i unapređenje njihove efikasnosti.

Treba li pomenuti koje su perspektive za hitnu pomoć u predstojećim decenijama uvođenjem samoupravljivih vozila, ne samo u smislu da nije potreban vozač već i u smislu da vozilo hitne pomoći samo može signalizirati direktno drugim vozilima na putu da ima prednost i da mu omoguće prednost u saobraćaju?

Projekat SAEPP

Projekat Evropske komisije (EK) pod imenom SAEPP (Smart Ambulance European Procurers Platform), jeste projekat pametnih vozila hitne pomoći koji ima za cilj da dizajnira i napravi prototip vozila hitne pomoći za naredne decenije.

Primarni fokus je na povećanju sposobnosti ekipa hitne pomoći da reaguju na licu mesta i da se smanji nepotrebni transport do bolničkih ustanova širom Evropske unije.

Na linku ovde više o SAEPP projektu, ili pogledajte i dva videa ispod.

Redesigning the Ambulance from HHCD on Vimeo.