Početna Magazin Godine Samostalnija i efikasnija hitnu pomoć u Evropi – SAEPP projekat (VIDEO)

Samostalnija i efikasnija hitnu pomoć u Evropi – SAEPP projekat (VIDEO)

Samostalnija i efikasnija hitnu pomoć u Evropi – SAEPP projekat (VIDEO)

Hitna pomoć stigne do miliona ljudi svake godine u Evropi a istraživanja pokazuju da skoro polovina intervencija može da se završi na licu mesta i ne zahteva dodatnu ambulantnu ili bolničku negu. Zato se razmišlja o povećanju efikasnosti hitnih službi unapređenjem precizne rane dijagnostike u prvom trenutku…

„Zlatni sat“ popularno se naziva prvih sat vremena od incidenta koji je doveo do intervencije hitne pomoći, u kom se često odluči i sudbina pacijenta. Kada bi ekipe hitne pomoći raspolagale alatima i tehnologijama za preciznu dijagnostiku na licu mesta mnogo češće mogle bi da znaju da li je potrebn da voze pacijenta u ustanovu ili mogu da ga prepuste odmah kućnom lečenju.

Ovim bi se kapaciteti hitne pomoći drastično uvećali jer bi vozila mogla mnogo više efektivnog vremena da provode u intervencijama i na terenu umesto u saobraćaju. Time bi ujedno bilo i više vremena da se posvete pacijentima te bi sveukupna zaštita bila podignuta na viši nivo.

Da bi bile efikasnije ekipama su potrebne i „sitnice“ kao što su bolje dizajnirana vozila u kojima im je sve na dohvat ruke, ali ne na dohvat preko pacijenta koji leži i na kog mogu da padnu i povrede ga u toku vožnje ili koji u tom trenutku možda povraća.

Jedan od primera boljeg dizajna je pozicioniranje nosila u samom vozilu, ili uvođenje inovacija vezanih za „pakete za intervencije“ (od opreme do navlaka) koji bi bili jednostavno zamenjeni nakon svakog pacijenta.

Pored samog fizičkog okruženja u vozilu hitne pomoći važan je i tehnološki segment. Brza internet komunikacija vozila sa centralom omogućava korišćenje bolničkih tehnologija na licu mesta razmenom podataka i povratnim informacijama važnim za dijagnostiku.

Kombinacijom kompaktnih uređaja kao što su ultrazvuk i rendgen, i prenosa podataka putem interneta, postigli bismo daleko veću nezavisnost ekipa hitne pomoći a samim tim i unapređenje njihove efikasnosti.

Treba li pomenuti koje su perspektive za hitnu pomoć u predstojećim decenijama uvođenjem samoupravljivih vozila, ne samo u smislu da nije potreban vozač već i u smislu da vozilo hitne pomoći samo može signalizirati direktno drugim vozilima na putu da ima prednost i da mu omoguće prednost u saobraćaju?

Projekat SAEPP

Projekat Evropske komisije (EK) pod imenom SAEPP (Smart Ambulance European Procurers Platform), jeste projekat pametnih vozila hitne pomoći koji ima za cilj da dizajnira i napravi prototip vozila hitne pomoći za naredne decenije.

Primarni fokus je na povećanju sposobnosti ekipa hitne pomoći da reaguju na licu mesta i da se smanji nepotrebni transport do bolničkih ustanova širom Evropske unije.

Na linku ovde više o SAEPP projektu, ili pogledajte i dva videa ispod.

Redesigning the Ambulance from HHCD on Vimeo.