Početna Magazin Godine Istorija Ruski Dan D: Operacija Bagration

Ruski Dan D: Operacija Bagration

Dejvid Rejnolds podsetio je čitaoce Gardijana na 22. jun 1944. kada je usledio iznenadni konačni kontranapad sovjetske armije. Bio je to zapravo drugi junski „Dan D“, čak i uspešniji od onog koji Zapad slavi.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Povodom 22. juna, ali ne onog iz 1941. godine kada je Nemačka napala Rusiju (SSSR), već onog iz 1944. godine, kada je usledio (još jedan) iznenadni kontranapad, Dejvid Rejnolds, autor knjige „Duga senka: Veliki rat i 20. vek„, podseća čitaoce Gardijana da je to zapravo bio drugi junski „Dan D“, pa čak i uspešniji.

Staljin je Operaciju Bagration (nazvanu prema carskom generalu, heroju odbrane Rusije od Napoleona 1812. godine), započeo simbolično baš na trogodišnjicu Hitlerovog napada, na prostoru Belorusije.

Snažna nemačka grupa armija Centar bila je munjevito razbijena, sa 20 potpuno uništenih i 50 divizija sa teškim gubicima, što Rejnolds ocenjuje kao „veću katastrofu nego onu kod Staljingrada“. U svega pet nedelja Rusi su napredovali preko 700 kilometara. U vreme napada Saveznici su i dalje bili u regionu severne Francuske.

Letnji uspeh Crvene armije nastavio se i velikom ofanzivom preko Bugarske i Rumunije kroz Jugoslaviju. Rejnolds podvlači da su tokom hladnog rata Ruzvelt i Čerčil bili nepravedno stigmatizovani ocenom da su pola Evrope predali Staljinu, i da je prava istina da je su u vreme konferencije na Jalti u februaru 1945. godine Sovjeti već preoteli od Nemačke celu Istočnu Evropu:

Nova karta Evrope nije bila odlučena za konferencijskim stolom već na bojnom polju – zaključuje Rejnolds.