Početna Magazin Godine Društvo Kvebek: Opštinski radnici gube beneficije za penzije

Kvebek: Opštinski radnici gube beneficije za penzije

U Montrealu, glavnom gradu kanadske provincije Kvebek, nemire je izazvao novi predlog zakona lokalne vlade (Bill 3) koji redefiniše oblast „zdravlja finansija i održivost penzionih sistema lokalnih samouprava“.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Naime, deficit penzionih planova procenjen je na 3,9 milijardi i predstavlja glavni trošak u budžetima lokalnih samouprava, a opštine za svaki zarađen dolar svojih zaposlenih praktično plaćaju 2,5 dolara. U samom Montrealu, isplata penzija je sa 130 miliona kanadskih dolara iz 2002. godine porasla na skoro 600 miliona u 2013. godini (oko 410 miliona evra).

Montreal tako praktično za penzije isplaćuje dvostruko veću sumu nego što mu je bilo potrebno da se postara za komunalno smeće i čišćenje snega tokom cele godine.

Zato novi zakon predlaže jednako oporezivanje zaposlenih u lokalnim samoupravama čime bi praktično bili stavljeni u jednak položaj sa ostalim zaposlenima u javnom, ali i onim u privatnom sektoru. Tako bi trošak za penzione fondove bio podeljen između opština i zaposlenih.

Prvi su reagovali vatrogasci organizacijom protesta ispred gradske većnice Montreala na kom su zapaljene i vatre na ulici. Oni, kao i mnogi drugi, uplašeni su da bi time i njihove penzije bile drastično smanjene.

Trenutno oko 20.000 od 50.000 ovakvih penzionera po ugovoru ima zagarantovano povećanje penzija u skladu sa povećanjem troškova života, inflacijom, pa čak i sa vrednošću penzionog fonda na berzi.
Novi zakon bi zamrzao i ovu povlasticu, piše Montrelska gazeta.