Istorija Magazin Godine Srbija

Rodna kuća vojvode Stepe Stepanovića otvorena za posete

U Vrčinskoj ulici u Kumodražu, 15. jula 2014. godine, otvorena je obnovljena rodna kuća vojvode Stepe Stepanovića, ministra vojske u dva navrata koji je titulu vojvode dobio posle bitke na Ceru – prve savezničke pobede u Prvom svetskom ratu.

Rodna kuća srpskog vojvode i vojskovođe Stepe Stepanovića u beogradskom naselju Kumodraž, koja je 1974. godine proglašena kulturnim dobrom, sastoji se iz tri prostorije, od kojih su u dve izložbeni panoi sa fotografijama o životu i radu vojvode Stepanovića, a u trećoj je očuvano originalno kućno ognjište. Pored kuće, u dvorištu su još dva pomoćna objekta.

Stepanović je bio učesnik srpsko-turskih ratova krajem 70-ih godina 19. veka, kao i balkanskih i Prvog svetskog rata, tokom kojih je komandovao Drugom armijom.

Bitka na Drini, Kolubarska bitka, reorganizcija srpske vojske na Krfu i njeni uspesi na Kajmakčalanu i oko Bitolja, kao i proboj Solunskog fronta, neki su od događaja koji su uvrstili Stepanovića među najveće vojskovođe u Prvom svetskom ratu i srpskoj istoriji.

Stepanovićevim imenom nazvana je jedna od glavnih ulica na Voždovcu, a u Kumodražu mu je podignut i spomenik, navodi se na sajtu Ministarstva odbrane Republike Srbije.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija