Početna Magazin Godine Istorija Rodna kuća vojvode Stepe Stepanovića otvorena za posete

Rodna kuća vojvode Stepe Stepanovića otvorena za posete

U Vrčinskoj ulici u Kumodražu, 15. jula 2014. godine, otvorena je obnovljena rodna kuća vojvode Stepe Stepanovića, ministra vojske u dva navrata koji je titulu vojvode dobio posle bitke na Ceru – prve savezničke pobede u Prvom svetskom ratu.

Rodna kuća srpskog vojvode i vojskovođe Stepe Stepanovića u beogradskom naselju Kumodraž, koja je 1974. godine proglašena kulturnim dobrom, sastoji se iz tri prostorije, od kojih su u dve izložbeni panoi sa fotografijama o životu i radu vojvode Stepanovića, a u trećoj je očuvano originalno kućno ognjište. Pored kuće, u dvorištu su još dva pomoćna objekta.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Stepanović je bio učesnik srpsko-turskih ratova krajem 70-ih godina 19. veka, kao i balkanskih i Prvog svetskog rata, tokom kojih je komandovao Drugom armijom.

Bitka na Drini, Kolubarska bitka, reorganizcija srpske vojske na Krfu i njeni uspesi na Kajmakčalanu i oko Bitolja, kao i proboj Solunskog fronta, neki su od događaja koji su uvrstili Stepanovića među najveće vojskovođe u Prvom svetskom ratu i srpskoj istoriji.

Stepanovićevim imenom nazvana je jedna od glavnih ulica na Voždovcu, a u Kumodražu mu je podignut i spomenik, navodi se na sajtu Ministarstva odbrane Republike Srbije.