Foto albumi Roboti 21. veka - pomoćnici i negovatelji

Nemački studenti medicine “u koži” starih

Studenti i lekari treba da razumeju kako se osećaju stari ljudi kojih je u svetu sve više pa gerijatrija postaje veoma značajna grana medicine. U tome im pomažu i napredne tehnologije kao što je ovo odelo.

Evangelistički gerijatrijski centar u Berlinu (EGZB), zajedno sa Mejer-Henšel Institutom iz Sarbrukena, sredinom 2012. godine, razvio je specijalno odelo u kom studenti medicine mogu da osete kako je to biti u telu 60-godišnjaka. 
Institut podržava i druge slične projekte koji se tiču osoba starijih od 60 godina, koje dalje koristi u oblastima kao što su razvoj kućnih aparata ili prehrambena industrija.
Ideja je podsete društvo da je uradilo vrlo malo da se pripremi za demografsku bombu koja će pogoditi Nemačku kao nijednu drugu državu, osim Japana i Monaka.
Do 2030. godine preko 26 odsto, više od četvrtine nemačkih građana, biće starije od 65 godina. Međutim, gerijatrija se i dalje posmatra kao relativno nova oblast medicine koja nema status kao hirurgija. Danas, sa porastom udela starije populacije, sve više dobija na značaju.
– Lekari treba da razviju nove veštine, da nauče da govore glasnije i jasnije, ali i da budu svesni svih onih sitnica koje starima predstavljaju svakodnevni problem, kao što je, na primer, ustajanje iz kreveta. Ovo zvuči jednostavno, ali iznenađuje koliko lekara ne razmišlja o tome – kaže studentkinja medicine u EGZB-u, Elizabeta Štajnhagen.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija