Magazin Godine Tehnologija i obrazovanje

Robot-rukavica pomaže da se povrate funkcije šake (VIDEO)

Slike: Exo Glove Poly - robotska šaka za fine pokrete ruke osoba sa invaliditetom

Robot po imenu Exo Glove Poly postavlja se u vidu “rukavice” na šaku pacijenata koji imaju problem sa njenim efikasnim korišćenjem i pomaže da šaka povrati svoju funkciju.

U slobodnom prevodu ime robota znači polimerna rukavica (ono “egzo” u imenu je praktično pleonazam jer svaka “rukavica” i jeste “spoljašnja”).

Slike: Exo Glove Poly - robotska šaka za fine pokrete ruke osoba sa invaliditetom
Slike: Exo Glove Poly – robotska šaka za fine pokrete ruke osoba sa invaliditetom

“Rukavica” se postavlja na tri prsta – palac, kažiprst i srednji prst, ali uz nju ide i pomalo robusna mašina koja upravlja sajlama i na taj način pomera šaku. Ipak, mašina mora biti dovoljno snažna da bi mogla glatko i brzo da upravlja i preciznim pokretima šake neophodnim za sve one svakodnevne zadatke.

Slike: Exo Glove Poly - pokretačka mašina i sajle robotske šake za fine pokrete ruke osoba sa invaliditetom
Slike: Exo Glove Poly – pokretačka mašina i sajle robotske šake za fine pokrete ruke osoba sa invaliditetom

U izradi robota učestvovali su i studenti jednog koledža i osobe sa invaliditetom. Na primer, jedan od učesnika ima povredu kičmene moždine koja mu otežava korišćenje šaka za svakodnevne operacije – otvaranje flaše, prenošenje predmeta, otvaranje vrata.

Sve ove zadatke on može da obavlja pomoću ovakvih rukavica na obe šake. Kako radi robot možete pogledati na videu ispod…

Više o robotu Exo Glove Poly saznajte ovde.

Za više sličnih izuma pregledajte Penzin klikom na odgovarajuće ključne reči (tagove) ispod.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija