Početna Magazin Godine Rizik od kancera vezanih za hormone zavisi od starosti očeva?

Rizik od kancera vezanih za hormone zavisi od starosti očeva?

Istraživači su otkrili da starost oca može da utiče na rizik od raka kod odraslih ćerki – naročito na rak dojke i rak jajnika

Starost oca i uticaj koji ona ima na zdravlje potomaka bili su fokus mnogih istraživanja, ali je retko proučavan uticaj očeve starosti na rizik od raka vezanog za hormone (rak dojke, rak jajnika i rak tela materice – endometrijuma).

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Tim istraživača Grada nade, koji je predvodila dr Jani Lu, istraživao je ovaj odnos. Otkrili su da starost oca može da utiče na rizik od raka kod odraslih ćerki – naročito na rak dojke. Da bi utvrdili uticaj starosti roditelja na rizik od hormonskih kancera, Lu i njene kolege su ispitali grupu od 133.479 učiteljica i radnica u administraciji iz California Teachers Study. Između 1995. i 2010. godine, 5.359 žene obolele su od raka dojke, 515 od raka jajnika, a 1.110 od raka endometrijuma.

Dok tim istraživača nije pronašao vezu između starosti majke u vreme rođenja deteta i bilo koje vrste raka, ustanovili su da je starost oca povezana sa povećanim rizikom od raka kod ćerke u odrasloj dobi – a veza nije samo sa većom starošću očeva.

Žene čiji su očevi u vreme njihovog rođenja bili mlađi od 20 godina imaju za 35% veći rizik od raka dojke i više od dva puta veći rizik od raka jajnika u odnosu na one čiji su očevi u vreme njihovog rođenja bili starosti od 25 do 29 godina. Žene čiji su očevi u vreme njihovog rođenja imali od 30 do 34 godine, imale su za 25% veći rizik od raka endometrijuma od onih čiji su očevi imali od 25 do 29 godina.

Lu i njen tim nisu bili iznenađeni kada su pronašli vezu između starijih očeva i povećanog rizika od kancera vezanih za hormone, pogotovo zato što je bilo sve više dokaza da ćerke starijih očeva imaju veći rizik od obolevanja od raka dojke. Međutim, nisu postojale studije koje su ispitivale uticaj mlađeg doba očeva na rizik od raka dojke niti uticaj starosti očeva na rizik od raka jajnika ili raka endometrijuma.

„Mi smo primetili da mlađa dob očeva, isto kao i starija, povećava rizik od raka dojke. Takođe smo zaključili da mlađa dob očeva povećava rizik od raka jajnika“, kaže Lu.

Napomena Penzina: Malo je neobično da se kao „stari očevi“ označavaju pripadnici starosne grupe od 30 do 34 godina.