Dom i stanovanje Magazin Godine

Stambeno pitanje starih u 21. veku (2): Do kada ćete živeti u svom domu?

Nije rano već u 30-im godinama biti svestan budućih mogućih scenarija kada nekretnina zbog koje smo u kreditu konačno bude isplaćena.

Retko smo zainteresovani da zaista razmislimo o tome: “Do kada ćemo ovde živeti?”, u trenu kada se useljavamo ili preuređujemo svoj dom. Kao da se zadovoljavamo maglovitom idejom da ćemo tu ostati “doveka”. Međutim, razmišljanje o ovome može imati veliki značaj za uspeh naše porodice i nas samih. Kako?

U Primeru smo predstavili jedan mogući scenario. Po njemu, u 55-65 godini života imamo dvoje dece i otplaćen stan od 60 kvadrata. Porodica može uzeti novi kredit, ali za kakvu nekretninu? Za dva manja stana za svako dete? Ali, šta ako bar jedno dete već ima porodicu? Onda je pošteno uzeti veći stan za oba deteta, a u većem koji imamo da ostanemo mi. Ili uzeti sebi manji stan, jednom detetu ostaviti stan koji imamo, a mlađem detetu uzeti novi stan slične vrednosti?

Koji od ovih scenarija je najverovatniji? Da li će vremena biti bolja? Da li će biti lošija? Da li ćemo doživeti da otplatimo kredit? Da li ćemo moći samostalno da se staramo o sebi u svom stanu? Možda će supružnici dece imati svoje odgovarajuće stanove? Smemo li se tome nadati i dugoročne porodične finansije zasnivati na pretpostavkama, i na kojim?

Ne, nije rano već u 30-im godinama biti svestan mogućih scenarija koji kreću za 20-ak godina kada deca odrastu, i kada nekretnina zbog koje smo u kreditu konačno bude isplaćena.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija