Početna Magazin Godine Istorija Rimski šanac – najočuvanija stepa u Srbiji

Rimski šanac – najočuvanija stepa u Srbiji

Stručnjaci po ubrzanoj proceduri popisuju prirodne vrednosti Rimskog šanca, sa ciljem da se proglasi zaštićenim područjem jer je  stepska vegetacija ovde stara čak oko 1800 godina…

Veliki rimski šanac pruža se u pravoj liniji dugoj oko 24 kilometra pored Novog Sada, Bačkog Jarka, Temerina, Gospođinaca, Čuruga i Bačkog Gradišta. Verovalo se da je nastao u rimskom periodu, no arheolozi i istoričari kažu da je iskopan oko 270. godine i da su ga utvrdila sarmatska plemena.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Građen je u odbrambene svrhe, na njemu su bili vojni putevi, služio je za odbranu od poplava i omogućavao lakše kretanje stanovništava po nasipu. Ekipa biologa iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode obilazi Veliki rimski šanac i njegove bedeme.

Po ubrzanoj proceduri, popisuju prirodne vrednosti ove istorijske građevine, a cilj i je da uskoro predlože da se Rimski šanac proglasi zaštićenim područjem jer je  stepska vegetacija na lesu Šanca stara čak oko 1800 godina.

Direktorka zavoda dr Biljana Panjković kaže da je velika prirodna vrednost Šanca potvrđena tokom studijskog obilaska stepskih staništa u Srbiji koje je u julu 2013. Zavod organizovao u saradnji sa Ruskom Akademijom nauka i ruskim Institom za stepu iz Orenberga:

– Obodi i zidovi šanca su već vekovima prepušteni uticaju prirodnih sila i, iz tog razloga, veoma su dragoceno pribežište stepskih vrsta biljaka, veoma retkih ili nestalih iz vojvođanske, odavno preorane, stepe. Među njima su: stepski badem, stepska višnja, babaluška, gorocvet, panonska mlečika, češljasta pirevina, Laksmanova ivica, čičak, pucavac, sibirski zvončić i mnoge druge – kaže dr Panjković za RTV.