Foto albumi Jezera i vode Srbije Srbija

Rgotsko jezero u Istočnoj Srbiji

Rgotsko jezero nalazi se kod sela Rgotina severno od Zaječara. Nastalo je vađenjem kvarcnog peska za potrebe obližnjeg rudnika. 

Jezero su ispunili podzemni izvori, dno je peskovito, a voda je izuzetno bistra i providna. Pored jezera postoje i uslužni objekti i nekoliko sportskih terena.

Površina jezera je oko 30 hektara, a najveća dubina doseže 40 metara. Jezero je poribljeno ali su uslovi za razvoj ribe slabi zbog morfologije dna.

Kvarcni pesak i providnost vode čine da se voda veoma lako zagreje i da je topla tokom cele letnje sezone pa privlači veliki broj kupača.

Nađite i druga jezera u tekstu: Leto u Srbiji: 100 jezera za 100 dana leta

Zanimljivo bi bilo čuti kako bi strani turisti izgovarali ime ovog jezera :-) Dok oni ne nahrupe u većem broju, tu smo mi koji lako koristimo "R" na ovaj način i volimo da bazamo po zemlji nam Srbiji.

Posted by Penzin on Montag, 6. Juli 2015


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija