Početna Magazin Godine RFZO: Novi pravilnik ukida participacije?

RFZO: Novi pravilnik ukida participacije?

Novi pravilnik o uslovima i kriterijumima za stavljanje leka na listu koja se plaća sredstvima budžeta možda će ukinuti participacije…

Milica Bajčetić iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) izjavila je da će novi Pravilnik o uslovima i kriterijumima za stavljanje leka na listu koja se plaća sredstvima budžeta doneti dobit svima – od države i građana do domaćih i stranih farmaceutskih kompanija, pa i da dovede do potpunog ukidanja participacija za lekove.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Istovremeno je odbacila tvrdnje domaćih proizvođača lekova da će biti prinuđeni da zatvore pogone i otpuste radnike, ističući da te tvrdnje „nisu utemeljene ni na pravilniku, ni na iskustvu koje imaju evropske zemlje koje su već primenile slične pravilnike”.

– Domaći proizvođači, naprotiv, samo dobijaju, omogućava im se daleko veći udeo na tržištu, koji je u poslednjih pet godina bio u velikom padu. Domaći proizvođači imaju prilično benefita, jedan od njih je da u postupku javnih nabavki imaju prednost u ceni od 20 procenata.

Na pitanje da prokomentariše najave inostranih farmaceutskih kompanija da će da napuste tržište, jer smatraju da će biti oštećene, Bajčetić je rekla da tako nešto „nema logike”.

– Upravo ovim pravilnikom želimo sa uštedimo, odnosno oslobodimo pet do sedam milijardi dinara i deo ovih para planiramo da uložimo u inovativativne lekove za koje u ovom trenutku nemamo sredstva. Time se oslobađaju sredstva koja su nerealno vezana kako bismo mogli da uvedemo u terapiju novije, efikasnije opcije kao što su inovativni lekovi.

Pravilnikom dobija i država jer su naši osiguranici već godinama plaćali nerealno visoke cene lekova, koje su više nego i u regionu i nekim evropskim zemljama. Svetska banka uradila studiju koja je jasno pokazala da je čak pola najviše propisivanih lekova u Velikoj Britaniji za 15 odsto jeftinije nego u Srbiji. Naši građani će odmah da osete taj boljitak kroz niže cene, to će se desiti za mesec dana, možda ranije. Ukoliko ostvari dovoljnu uštedu RFZO planira da u potpunosti ukine participacije na lekove.

Ističući da RFZO „ne očekuje velike poremećaje na tržištu”, ona je navela da su nadležni , u svakom slučaju, spremni da reaguju „ako dođe do nekih veštački izazvanih nestašica”. Novi Pravilnik o uslovima, kriterijumima, načinu i postupku za stavljanje leka na listu lekova objavljen je u „Službenom glasniku RS” od 16. aprila 2014. godine i nakon toga stupio na snagu.