Foto albumi Srbija

Recycled Ferrari – Jugo kao nepresušni izvor šala

Sva vozila kragujevačke fabrike automobila predstavljaju svojevrsne simbole pojedinih epoha ovih prostora od Drugog svetskog rata do danas.

Fića, tristać, 128-ca, stojadin i jugo, obeležili su nekoliko decenija života u SFRJ, ali i u kasnijim državama kao što su Savezna Republika Jugoslavija, Savez država Srbije i Crne Gore, i danas, Republika Srbija.

Danas im se pridružuju i novi modeli FIAT-ovih vozila koji se proizvode u ovoj fabrici nakon privatizacije: “novi fića”, i “veliki fića” – FIAT 500L.

Od svih ovih modela, Jugo (Yugo) je doživeo naročitu svetsku slavu, pre svega zahvaljujući pomalo mitskom izvozu u Sjedinjene Američke Države, gde je bio ubedljivo najjeftiniji automobil i najmanji potrošač na tržištu, ali i čest predmet podsmeha – što je ovekovečeno u brojnim filmovima (Vrana, Umri muški, itd).

I u Srbiji je “Jugo” često predmet raznih šala, počev od one: “Sometimes You-go, sometimes You don`t”. I vlasnik vozila na fotografiji šali se sa svojim automobilom nazivajući ga – Reciklirani Ferari.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija