Početna Magazin Godine Srbija Psi, vodiči slepih i slabovidih osoba

Psi, vodiči slepih i slabovidih osoba

Psi, vodiči slepih i slabovidih osoba

Zadatak pasa vodiča slepih i slabovidih jeste vođenje vlasnika kroz prostor i zaobilaženje prepreka na putu, ali trening jednog psa košta preko 10.000 evra.

Stručnjaci se uglavnom slažu da skoro svaka rasa pasa može dati vodiča, ali je potreban pravilan odabir i specijalizovana obuka.

U Srbiji ne postoje odgajivačnice ovih pasa.
Nama najbliža odgajivačnica nalazi se u Zagrebu. Goran Urošević, kinološki sudija, za Politiku je objasnio da je za obuku ovih pasa potreban poligon koji podseća na mali grad, te su i sami poligoni veoma skupi.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Kada se uračuna i rad instruktora, dolazi se do visoke cene za jednog psa vodiča – 2012. navedeno je da cena iznosi između 10 i 15 hiljada evra, a ove, 2014. godine, navodi se suma od 25.000 evra.

Iako skoro svaka rasa može dati vodiča, najčešće se biraju labradori i nemački ovčari. Iz legla se uzimaju isključivo štenci nezainteresovani za igru, koji nisu posebno temperamentni. Ima oko 15 diskvalifikacionih mana zbog kojih neki psi nisu pogodni za ovaj posao.

Zoran Veličkovski smatra da su ženke bolje vodiči. On je sam trenirao pse koji njemu pomažu u svakodnevnom životu, jer je on slabovida osoba. Prvog psa je kupio, ostale je sam obučavao. On napominje da je bitno i da čovek kome pas treba da pomaže u svakodnevnom životu, treba prođe određenu obuku.

Fotografija: kvmyk.de