Početna Magazin Godine Prvi uspešan tretman koji produžava život bar za petinu

Prvi uspešan tretman koji produžava život bar za petinu

Prvi uspešan tretman koji produžava život bar za petinu

Naučnici na čuvenoj Mejo (Mayo) klinici uspeli su da produže životni vek miševima za do 35 odsto uklanjajući stare ćelije, i ćelije koje su pokazalivale znakove starenja. Još mnogo će proći pre nego što slična tehnika bude mogla biti primenjena na ljudima, ali svakako jeste prilično uspešan početak nečega što jednog dana može biti terapija i za ljude.

Ćelije koje su „ostarile“ su one koje su prestale da dele. To uzrokuju brojni faktori kao što je potrošnja genetskog materijala u ćelijama koja se dešava sa svakom novom podelom ćelije.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

U tom procesu, telomeri, koji su nekada bili zaštita DNK lanca, bivaju skraćeni i hromozomi ostaju izloženi šteti, pa same ćelije ostaju pod većim rizikom od mutacije i raka.

U ovom istraživanju naučnici su se koncentrisali na gen pod imenom p16INK4a koji „gasi“ ove ćelije, sprečavajući time da razviju patologiju. Međutim, iako i naše telo tim svojim imunim sistemom uklanja ove ćelije jer mogu da ga truju otpacima koje ispuštaju a koje povezujemo sa rakom, one se vremenom sve više talože u organizmu.

Drugi korak bio je eliminisati neaktivne ćelije potpuno iz organizma, i za to je korišćen sastojak pod imenom AP20187 koji cilja i uništava samo ćelije koje su sadržale rečeni gen kako bi ih razdvojio od zdravih ćelija.

Tretman je primenjen na jednogodišnje miševe, čija biološka starost odgovara sredovečnom čoveku, to jest, upravo u trenutku kada ulazi u period života kada sve više ugašenih ćelija počinje da se taloži svuda u našem telu.

Eksperiment je uspeo! Ovi miševi koji su podvrgnuti tretmanu živeli su od 17 do 35 odsto duže od onih koji nisu primili ovu vrstu terapije, što je jasan znak da eliminacija ugašenih ćelija ima veliki uticaj na dužinu života.

Dodatno, ovim miševima nije samo produžen život već su pokazivali i znatno bolje rezultate opšteg zdravlja u odnosu na kontrolnu grupu koja nije primila terapiju. Na primer, skenerom scra miševa iz kontrolne grupe primećeno je da je srce pokazivalo gubitak mase zalizaka što se nije dešavalo kod „lečenih“ miševa.

Tako su „penzionisane“ ćelije verovatno s razlogom optužene i za to da direktno utiču na rad srca. Pored toga, miševi sa tretmanom pokazivali su manje i kasnije pojavu tumora, katarakti, gubitka masti, pravilniji rada bubrega, prenosi IFL Science.