Početna Magazin Godine Dom i stanovanje Prva efikasna zamka za stenice uskoro u prodaji

Prva efikasna zamka za stenice uskoro u prodaji

Prva efikasna zamka za stenice uskoro u prodaji

Krevetna stenica je vrsta vaši koju nije nimalo lako iskoreniti. Hrani se krvlju kućnih ljubimaca, domaćih životinja, štetočina, ptica, ali krv čoveka ipak joj je najomiljenija…

Pojava krevetnih stenica nije uvek samo posledica nehigijene. Neretko i najskuplji hoteli imaju ozbiljan problem sa ovom napašću, ponekada i odmah nakon kompletnog renoviranja.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Bile su skoro uništene nakon Drugog svetskog rata, ali nedavno su se vratile u velikom broju, naročito u SAD i Kanadi.

Zanimljivo je da je krevetna stenica sposobna da razlikuje količinu ugljen dioksida koju ispušta budna ili usnula osoba tako da sebe nikad ne izlaže opasnosti da ujeda budnu žrtvu.

Živi do godinu dana, polovinu tog perioda može da preživi i bez hrane, a polaže i po pet jaja dnevno.

Sada naučnici sa univerziteta Simon Fraser iz Kanade tvrde da su napravili zamku za krevetne stenice koja zaista i radi.

Zamka koristi hemijske supstance, feromone, a tokom razvoja i provere efikasnosti članovi tima dopustili su da ih ujede stenica čak 180.000 puta.

Ideja nije da se problem rešava zamkama, već da se pomoću zamki prati pojava stenica i ubrza vreme za reakciju – dezinsekciju prostora.

Istraživanje je započeto 2006. godine, a tek nakon nekoliko godina rada pronađen je ključni hemijski histamin koji ovim krvopijama šalje signal da je bezbedno da izađu iz zaklona na čistinu.

U saradnji sa firmom Contech Enterprises tim sada radi na komercijalizaciji proizvoda, piše RT.