Magazin Godine Srbija

Protest – Za poništenje nemoralnih zakona o smanjenju penzija

Udruženje sindikata penzionera Srbije i Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije u četvrtak, 26. oktobra 2017. godine u 11 časova, na Trgu Nikole Pašića u Beogradu organizuju protest za poništenje nemoralnih zakona o smanjenju penzija. Pozivaju penzionere i sve slobodne građane Srbije da dođu na svojevrstan pomen moralu, pravdi i istini.
Prenosimo poziv.

Poštovani penzioneri, budući penzioneri i slobodni građani Srbije,

Prošle su tri godine od donošenja neustavnih i nemoralnih zakona o smanjenju i prekidu redovnog usklađivanja penzija sa porastom cena i troškova života.

Ovim zakonima oštećeni su svi penzioneri za najmanje pet-deset odsto i pored predizborne novčane pomoći i ponižavajućih povećanja penzija od 1,25%. Najavljena novčana pomoć i povećanje od pet odsto je samo deo onoga što država treba da nam da zbog povećanja cena i troškova života.

Penzioneri koji imaju penzije veće od 25000 dodatno su oštećeni od 10-20 odsto. Iako je Aleksandar Vučić u predizbornim kampanjama obećavao da penzije neće dirati, privremeni zakoni su doneti i traju već tri godine bez namere vlasti da ih poništi. Predsednik Srbije se svaki dan hvali suficitom u budžetu, ali ne govori da je ostvaren pljačkom penzionera. Na takav način vlast prikriva nesposobnost i nespremnost da ozbiljno vodi državu. Sve najavljene reforeme u Srbiji počele su i završile se smanjivanjem i neusklađivanjem penzija dok javna i preduzeća u restrukturiranju neosnovano troše sve ono što je uzeto od penzionera. Eksperti dokazuju da novca u Srbiji ima dovoljno za sve potrebe, ali on zbog korupcije i kriminala odlazi na drugu stranu.

Samo protestom možemo dozvati pameti bahatu vlast i upoznati javnost o našem nezadovoljstvu i zahtevima.

Obavestite svoje komšije i prijatelje, zamenite bolesne i odsutne. Penzioneri su izgradili sve ovo što vlast uništava i prodaje. Ako se sami ne izborimo za pravdu, niko to umesto nas neće uraditi.

Jedan deo penzionera smatra, da će neko drugi, da će udruženja i stranke da se izbore za naša prava. Stanje poštovanja ustavnosti i zakonitosti u Srbiji je takvo da bez masovnosti u pokretanju sudskih postupaka postoje male šanse da probudimo zauzdano sudstvo. Svaki oštećeni mora tužiti fond PIO.

Dođite na protest da zajedno tražimo poništenje neustavnih i nemoralnih zakona i da damo pomen MORALU U POLITICI pred Narodnom skpštinom Srbije, PRAVDI pred Ustavnim sudom Srbije i ISTINI pred RTS.

Molimo vas da nam pomognete u razbijanju informativne blokade i građane obavestite protestu.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

4 Comments

Click here to post a comment
  • Svi oni koji jmaju manju penziju od 25000 nece izaci na protest a ima ih vise brig njih za nas jos nam se svete i glasaju za ovakvu vladu,eto naseg Srpskog jedinstva

    • pa svi penzioneri koji idu na besplatne izlete tj. misle da su besplatni a ustvari i te kako su isti pretlaceni od nasih zakonom zaradjenih a protivzakonito oduzetih penzija. i na tim izetima vodjine marionete ispiraju ljudima mozak sa vodjinim uspesima a gde nas je doveo do sada do bede i siromastva.

  • Država Srbija se temelji na bezakonju i plajčki svojih građana. Udruženi Skupština, Vlada, Pravosuđe i Ustavni sud, svi su na jednoj strani. Udruženi u organizovanje pljačke građana. Od svih građana najpogodniji za pljačku su penzioneri. Za prava penzionera trabalo bi da se bore sve tri strukture: penzioneri, njihova deca i njihovi unuci. Kada se održava protest penzionera malo ima mladih ljudi. Kao da oni neće nikada da ostare. Sve države Evrope koje su nasrnule na penzionere i njihove penzije bile su osujećene Odlukama pravosudnih organa tih država. Samo Srbija je država koja ima Ustavni sud koji bruka i državu i građane koji ih plaćaju. Ustavni sud nije smeo da ceni ustavnost Zakona kojim se pljačkaju penzioneri. Njih 11 sudija, od 15 koliko ih ima Ustavni sud, obrukali su Srbiju pred licem Evrope i pokazali da su u službi Vlade koja je predložila Zakon o pljački penzionera Republike Srbije. Ustavni sud, ne samo što nije cenio ustavnost Zakona kojim se pljačkaju penzioneri Srbije, već se ulizivao nalagodavcima iz Izvršne vlasti, te je u Rešenju kojim odbija da radi osnovnu delatnost zbog čega ga pi plaćaju građani Srbije navodi: Ustavni sud ukazuje da je sa ustavno pravnog stanovišta jedino od značaja da propisana mera ne predstavlja prekomeran teret za korisnike penzija ”. i ” Ustavni sud nalazi da se shvatanje inicijatora o potrebi donošenja posebnih rešenja zasniva na pravno neutemeljenom polazištu ”. Verovatno ovo da razumete. Kažu da to nije veliko opterećenje za penzionere i da im otimačinu treba sprovesti na nezakoniti način bez donošenja rešenja, tako da ne mogu ni da se bore prevnim sredstvima protiv otimanja lične imovine. Zato je protest jedini preostao oblik borbe penzionera i traba na ulice da izađe najmanje 100.000 penzionera Srbije.

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija