Foto albumi Nove ideje za novo doba

Prostetička ruka koja hvata i grožđice

Din Kejmen, izumitelj Sigveja, napravio je sa timom stručnjaka prostetičku ruku koja može da obavlja veoma fine i kompleksne pokrete kao što su češanje ili uzimanje malih predmeta.

Američka agencija za medicinu odobrila je u maju 2014. godine prodaju nove prostetičke ruke – prvog takvog uređaja koji odgovara na više istovremenih komandi objedinjujući pokrete više zglobova.

Ovo nije prva ruka koja radi uz pomoć elektroda koje su prikačene na najbliže mišiće koje korisnik ima (gornjeg dela ruke ili ramena), ali prva je koja više komandi objedinjuje pomoću računara u fine pokrete.

Za projekat je bilo zainteresovano nekoliko kompanija koje su investirale novac, a samo DARPA (vladina kompanija iz vojnog sektora i bezbednosti) dala je 40 miliona od 2006. godine, piše Blumberg.

Međutim, izum se neće naći na tržištu dok ne dobije partnera koji će moći da započne masovnu proizvodnju. Projekat je pokrenuo Din Kejmen, izumitelj Sigveja (Segway), neke vrste električnog trotineta “za odrasle”. Šaka registruje 10 pokreta, ima oblik prave šake, i toliko je i teška.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija