Početna Magazin Godine Zdravlje Prostata, oblika i veličine kestena

Prostata, oblika i veličine kestena

Prostata, oblika i veličine kestena

Prostata je muška polna žlezda koja se nalazi između bešike i rektuma. Po obliku i veličini, podseća na kesten.

Osnovna funkcija prostate je proizvodnja najvećeg dela tečnosti koja ulazi u sastav sperme (ejakulata). Semena tečnost omogućava spermatozoidima da dopru do ženske polne ćelije prilikom polnog odnosa, pa je to verovatno razlog masovno zastupljenom pogrešnom ubeđenju da je prostata povezana sa seksualnom potencijom. Prostata je povezana sa plodnošću muškarca, što nikako nije isto.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Naziv ove žlezde potiče od grčke reči prostates što znači „onaj koji stoji ispred“, „zaštitnik“. Međutim, nije dobro ako ovaj zaštitnik postane prevelik što se često dešava kod muškaraca starijih od 40 godina. Od tog doba može, usled umnožavanja ćelija, početi uvećavanje prostate.

Pošto mokraćni kanal prolazi kroz prostatu, svaka promena u njoj može dovesti do smetnji pri mokrenju tako da je to dobar pokazatelj da se treba javiti lekaru. Najčešće su u pitanju: obična upala (koju svejedno treba lečiti), uvećanje prostate (benigna hiperplastična protazija) ili rak prostate koji je jedna od najčešćih vrsta tumora kod muškaraca starijih od 45 godina.

Fotografija sa sajta Priorite Sante Mutualiste