Početna Magazin Godine Ekonomija Problemi sa penzionerskim karticama

Problemi sa penzionerskim karticama

Problemi sa penzionerskim karticama

Da li penzionerske kartice koje izdaje Fond PIO i Senior kartice Grada Beograda omogućuju neke pogodnosti za penzionere ili predstavljaju nov način za pljačkanje penzionera, za Politiku piše Marija Brakočević.

Kada je pre izvesnog vremena pokušao da u Palati Beograd, u prodavnici bele tehnike, pazari robu na desetak rata, ponudivši prodavcu na uvid i svoju penzionersku karticu koju mu je obezbedio Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (Fond PIO), Beograđanin P. P. naišao je na negodovanje trgovca. Za dokazivanje penzionerskog statusa prodavac mu je zatražio poslednji ček od penzije, zbog čega ovaj sugrađanin nije mogao da pazari željeni proizvod na rate. Mislio je da je penzionerska kartica zvanično postala zamena za ček, ali mu je u prodavnici rečeno da je sistem ne prepoznaje kao validan dokument na kojem su pohranjeni podaci o penzioneru.

Ovaj sugrađanin zapitao je zbog čega država onda štampa toliki broj kartica i čemu one zapravo služe, ako uz njih penzioneri ne mogu da dokažu najjednostavniju stvar – svoj status.

Postoji li nekakav softverski problem u mreži i da li se penzioneri žale Fondu na ovakve probleme, novinarka Politike Marija Brakočević je pitala nadležne u Fondu PIO koji naglašavaju da je uvođenjem penzionerskih kartica poslednji ček od penzije kao dokaz njihovog statusa postao prošlost.

„Penzionerske kartice koriste se za dokazivanje statusa i omogućuju penzionerima da na zakonit i siguran način dokažu da su penzioneri. Daju se samo na uvid i važe uz ličnu kartu ili pasoš. Nije potrebno njihovo dodatno očitavanje“, uveravaju u Fondu i podsećaju da je jedan od razloga za njihovo uvođenje zaštita ličnih podataka korisnika, jer se dosad status penzionera dokazivao penzijskim čekom, odnosno izveštajem o penziji, rešenjem o ostvarenom pravu ili potvrdom koju na zahtev dobijaju u Fondu PIO.

„Na svim tim aktima nalaze se lični podaci koji su vidljivi. Zato su kartice urađene sa posebnim sistemima zaštite, a od ličnih podataka vidljivo je samo ime i prezime korisnika. Svi pravni subjekti i ustanove, u kojima se korisnici uz pomoć kartica deklarišu kao penzioneri, znaju da je garant tačnosti Fond PIO. Kartica je zvanični dokument Fonda, koji je jedina institucija koja raspolaže bazom podataka i garantuje za tačnost statusa koji se njome potvrđuje“, uveravaju u Fondu.

Dosad je personalizovana 1.723.771 kartica za sve korisnike Fonda PIO. Pošto prevashodno služe za dokazivanje penzionerskog statusa, od privrednih subjekata zavisi da li će i kolike popuste obezbediti za najstarije.

„Najčešće se koriste u trgovinama, za ostvarivanje popusta na kupljenu robu ili u prevozu, za besplatne ili minimalne naknade korišćenja sportskih objekata i kulturnih ustanova u mestu prebivališta“, rekli su za Politiku u Fondu PIO.

U Novom udruženju penzionera Srbije (NUPS) podsećaju da su penzionerske kartice Fonda PIO, kao i senior kartice koje je obezbedila beogradska vlast, „velika glupost i nova pljačka penzionera kako bi se nekom stranačkom poslušniku i sponzoru obezbedila ekstra zarada“.

Te kartice, posebno penzionerske, nemaju baš nikakvu upotrebnu vrednost, tvrdi Aleksandar Mihailović, potpredsednik NUPS-a.

„Fond PIO ima obrazloženje da kartice obezbeđuju identifikaciju bez penzionog čeka. Ipak, one nisu sve ni podignute, a na desetine hiljada već je oglašeno nevažećim, pa se pitamo zbog čega. Da li su to bili penzioneri koji su odavno mrtvi, ali su služili za pljačku budžeta i penzionera ili je reč o lošem kvalitetu kartica? Ko će da nadoknadi tu štetu?“ pitaju u NUPS-u, podsećajući da su popusti kod „partnerskih firmi“ najčešće manji od onih koje te firme redovno već obezbeđuju za penzionere.

„To posebno važi za beogradske senior kartice. Oko 15 odsto popusta na pogrebne usluge, niže cene za ulazak u Zoo vrt i popusti za 10 časova škole jahanja predstavljaju krajnji cinizam beogradskih vlasti“, smatra Mihailović, i upozorava na problem diskriminacije oko 180.000 starijih od 65 koji u Srbiji nemaju nikakva primanja.

„Umesto da oni imaju korist od tih kartica, izuzeti su, jer nemaju status penzionera. Za njih nema kartica, niti popusta koji važe za sve ostale seniore i penzionere“ tvrdi Mihailović.


Penzionerske kartice finansirane su iz sredstava Fonda PIO. Za izradu jedne odvojeno je oko 55 dinara. U tu cenu ne ulazi samo izrada kartice, već i koverta, distribucija, štampanje i uputstvo.

Kada je reč o senior kartici, u prestonici je izdato više od 190.000, a samo 10 korisnika dosad je izrazilo neki oblik nezadovoljstva. U akcije sa popustima uz nju uključeno je oko 200 kompanija, na oko 800 prodajnih mesta.

Izvor: Politika