Početna Magazin Godine Primedbe na nacrt Zakona o obrazovanju odraslih

Primedbe na nacrt Zakona o obrazovanju odraslih

Početkom maja Ministarstvo prosvete i nauke Republike Srbije predstavilo je treću verziju Nacrta Zakona o obrazovanju odraslih Republike Srbije, koji bi trebalo da uredi formalno i neformalno obrazovanje odraslih u Srbiji. Stav Srpskog udruženja institucija za obrazovanje odraslih jeste da ovakav predlog Zakona ne odgovara društvenoj i obrazovnoj stvarnosti Srbije.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Tim povodom Udruženje je 20. maja 2011. godine organizovalo konferenciju za novinare u Medija centru u Beogradu na kome su govorili Pavle Budinčević, portparol Udruženja, Blažo Perović, predsednik Udruženja i Ivan Kovačević, potpredsednik Udruženja, na kome su istakli da je ovakav Nacrt Zakona neprihvatljiv za Udruženje:
– Konačno imamo priliku da zajedničkim naporom svih socijalnih partnera, a u skladu sa preporukama transnacionalnih organizacija, pre svih EU, UNESCO-a i OECD-a, dođemo do uređenog i zaokruženog sistema i prakse učenja i obrazovanja odraslih, kao respektabilnog razvojnog agensa Srbije.
Udruženje je izdalo saopštenje u kome su u 20 tačaka izneli razloge za svoju skeptičnost prema predloženom rešenju među kojima su najveće zamerke na brzopleto rešavanje ovako važnog pitanja, ali i na suštinsko (ne)razumevanje problematike obrazovanja odraslih za koje kažu da ovim zakonom „pretvoriti u voluntarističko-improvizatorski korpus neosmišljenih, neutemeljenih i fragmentarnih promena“.