Početna Magazin Godine Preminuo Zoran Vignjević – pionir interneta u Srbiji

Preminuo Zoran Vignjević – pionir interneta u Srbiji

Zoran Vignjević, ostaće upamćen kao jedan od povučenih heroja, koji su obeležili početke Interneta u Srbiji i njegovo delo služiće kao uzor generacijama koje dolaze…

Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ sa velikom tugom i žaljenjem obaveštava internet zajednicu i javnost Srbije da je u Beogradu preminuo Zoran Vignjević (64), jedan od pionira Interneta u Srbiji.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Zoran Vignjević rođen je 1950. u Šapcu. Diplomirao je 1973. na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, na Odseku za elektroniku i računarsku tehniku. 25 godina radio je u Saveznom zavodu za informatiku. Tokom osamdesetih bio je načelnik Službe za automatsku obradu podataka i direktor Elektronsko-računskog centra saveznih organa, a 1992. postao je pomoćnik direktora za informatiku i računarske komunikacije.

Bio je ključni stručnjak za uvođenje Interneta u okviru savezne administracije, a tokom bombardovanja 1999. angažovao se na očuvanju integriteta državne komunikacione mreže i koordinaciji delovanja domaćih internet provajdera.

Od 2003. do 2010. radio je u Republičkom zavodu za informatiku i Internet, kao šef Odseka za administraciju nacionalnog internet domena, gde je nosio značajan deo posla registracije .yu domena. Zoran Vignjević bio je aktivan učesnik svih radnih grupa koje su od 2000. radile na reformi sistema za registraciju nacionalnih domena. Posao koordinacije registracije nacionalnih domena nastavio je u Registru nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS), gde je radio od 2010. sve do penzionisanja, krajem 2012 godine.

– Ostaće upamćen kao jedan od povučenih heroja, koji su obeležili početke Interneta u Srbiji i njegovo delo služiće kao uzor generacijama koje dolaze – rečeno je u saopštenju za javnost RNIDS-a povodom njegove smrti, 10. aprila 2014. godine.

Zoran Vignjević biće sahranjen u petak, 11. aprila 2014. godine, u 13.30, na Topčiderskom groblju u Beogradu.