Početna Magazin Godine Društvo Preminuo Karl Đerasi, „otac“ kontraceptivne pilule

Preminuo Karl Đerasi, „otac“ kontraceptivne pilule

Preminuo Karl Đerasi, „otac“ kontraceptivne pilule

Izumitelj „antibebi“ pilule, hemičar poreklom iz Austrije, Karl Đerasi preminuo je od raka poslednjeg dana januara 2015. godine, u svojoj 91. godini. 

Đerasi je rođen u Beču, kao sin oca Bugarina i majke Austrijanke, koja je zbog venčanja uzela bugarsko državljanstvo. Jevrejska porodica preselila se u Bugarsku, odakle se Đerasi sa majkom ponovo vratio u Beč nakon razvoda roditelja.

Majka je, po povratku dobila natrag austrijsko državljanstvo, dok Đerasiju zahtev za državljanstvo nije odobren. Tek 2004. je, kao zaslužan građanin dobio austrijski pasoš, a tada je već bio državljanin SAD.

Đerasi je 1938. godine proteran iz nacističkog Beča u SAD, gde je radio kao naučnik-hemičar. Svetsku slavu on je stekao zahvaljujući dva otkrića:

  • sintetizaciji hormona kortizon, čime je omogućena masovna proizvodnja
  • sitnetizaciji hormona gestagen, uz koji je zajedno sa dva druga američka naučnika, razvio antibebi pilulu (1951).

Đerasi je uvek odbijao prihvatanje naziva antibebi pilula, jer kako je govorio, reč je o piluli za sprečavanje trudnoće, a ne leka usmerenog protiv beba.

Inače u Beču je Đerasi, prema sopstvenim navodima, prvi put od proterivanja boravio tek tokom 1950-ih godina i to zbog učešća na jednom kongresu.

Proteklih godina Đerasi je često dolazio u Beč, gde se i nastanio i dobio više počasnih doktorata. Proslavio se i kao autor, nakon što je od 1985. godine počeo sa kratkim pričama i pesmama, pre nego što se posvetio pisanju romana naučne fantastike.

Kao kolekcionar umetničkih dela Đerasi je posedovao više od 150 dela Pola Klea, koje je posudio muzeju moderne umetnosti u San Francisku i Albertini u Beču.