Preminuo Karl Đerasi, “otac” kontraceptivne pilule

Preminuo Karl Đerasi, “otac” kontraceptivne pilule

Izumitelj “antibebi” pilule, hemičar poreklom iz Austrije, Karl Đerasi preminuo je od raka poslednjeg dana januara 2015. godine, u svojoj 91. godini. 

Đerasi je rođen u Beču, kao sin oca Bugarina i majke Austrijanke, koja je zbog venčanja uzela bugarsko državljanstvo. Jevrejska porodica preselila se u Bugarsku, odakle se Đerasi sa majkom ponovo vratio u Beč nakon razvoda roditelja.

Majka je, po povratku dobila natrag austrijsko državljanstvo, dok Đerasiju zahtev za državljanstvo nije odobren. Tek 2004. je, kao zaslužan građanin dobio austrijski pasoš, a tada je već bio državljanin SAD.

Đerasi je 1938. godine proteran iz nacističkog Beča u SAD, gde je radio kao naučnik-hemičar. Svetsku slavu on je stekao zahvaljujući dva otkrića:

  • sintetizaciji hormona kortizon, čime je omogućena masovna proizvodnja
  • sitnetizaciji hormona gestagen, uz koji je zajedno sa dva druga američka naučnika, razvio antibebi pilulu (1951).

Đerasi je uvek odbijao prihvatanje naziva antibebi pilula, jer kako je govorio, reč je o piluli za sprečavanje trudnoće, a ne leka usmerenog protiv beba.

Inače u Beču je Đerasi, prema sopstvenim navodima, prvi put od proterivanja boravio tek tokom 1950-ih godina i to zbog učešća na jednom kongresu.

Proteklih godina Đerasi je često dolazio u Beč, gde se i nastanio i dobio više počasnih doktorata. Proslavio se i kao autor, nakon što je od 1985. godine počeo sa kratkim pričama i pesmama, pre nego što se posvetio pisanju romana naučne fantastike.

Kao kolekcionar umetničkih dela Đerasi je posedovao više od 150 dela Pola Klea, koje je posudio muzeju moderne umetnosti u San Francisku i Albertini u Beču.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *