Početna Magazin Godine Pravila za osobe koje se staraju o drugima (2)

Pravila za osobe koje se staraju o drugima (2)

Ukoliko se starate o nekome, negujete bolesnika ili vodite računa o ostarelim roditeljima, lako se može desiti da zaboravite na sebe. To ni za koga neće biti dobro.

Zato vas, u doba kada se donose novogodišnje odluke, podsećamo na neka pravila kojih bi trebalo da se pridržavate kako bi vam svakodnevica bila lakša.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Pravila za osobe koje se staraju o drugima (1)

Naši roditelji su uvek naši roditelji. Bez obzira koliko su naši roditelji postali bespomoćni, oni nisu naša deca. Telo i um mogu oslabiti. Ali, ništa ne može da izbriše zaostavštinu života starijih. Ponašati se prema starijem sa poštovanjem, na kraju će pomoći i negovatelju i onome o kome se on brine jer će starija osoba najverovatnije osetiti poštovanje i potruditi se da ga opravda.

Izrazite osećanja. Shvatite da ignorisanje sopstvenih osećanja predstavlja nezdrav mehanizam nošenja sa problemima. Imate pravo da postavite granice. Imate pravo da odbijete prihvatanje zlostavljanja. Imate pravo na vreme za sebe. Postoje pravilni načini za ukazivanje na ova prava ukoliko osećate da su ih drugi izgubili iz vida. Svađa sa roditeljem ili bratom i sestrom teško da će pomoći. Pokušajte da ukažete na svoje potrebe na način koji će voditi kompromisu i pomirenju.

Prihvatite ono što ne možete da promenite. Demencija roditelja, šlog supružnika, sopstveni dijabetes – ne može se promeniti činjenica da ove bolesti postoje. Jednom kada prihvatite tu osnovnu činjenicu, možete da počnete da učite kako da se nosite sa njom. Prihvatanje onoga što se desilo ili što se dešava ne znači da vam se to sviđa. To jednostavno znači da prihvatate svoju situaciju. Prihvatanje vam omogućava da krenete dalje.
Pravila za osobe koje se staraju o drugima (3)