Evropa Foto albumi

Praški zamak na Hradčanima – Prag iznad Praga

Veliki kompleks Praškog zamka (Pražský hrad) na Maloj strani, na brdu Hradčani na levoj obali Vltave, nasuprod praškom starom gradu, vekovima je bio rezervisan samo za vladajući sloj, uglavnom Habzburgovaca.

Sve do 1784. godine Hradčani se razvijaju kao samostalni grad kada postaju deo ujedinjenog Kraljevskog grada Praga. Sam Praški zamak je jedan od najvećih na svetu.

Izgradnja zanka počinje krajem 9. veka, a u 14. veku, tokom vladavine Karla IV započinje gradnja crkve Svetog Vita u gotičkom stilu koja je završena tek početkom 20. veka.
Ovde se od 1918. godine nalazi i palata predsednika Čehoslovačke, danas Češke, a novu vladarsku palatu i vrtove po nalogu Masarika radi slovenački arhitekta Jože Plečnik.
Na fotografiji se vidi glavni trg, na kom se odigrava i poznata turistička atrakcija – ceremonije smene straže.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija