Magazin Godine Zdravlje

Poznati brendovi truju nas hemikalijama u odeći

Grinpis, poznata ekološka organizacija, 2012. godine napravila je istraživanje 141 odevnog predmeta 20 proizvođača odeće, i zaključila da mnogi koriste opasne hemikalije

Proizvodi su testirani na nonilfenol etoksilate (NPE) koji štete hormonima i koje sadrži 60 odsto garderobe. Četiri uzorka sadržala su ftalate koji su štetni za reproduktivne organe, a u nekim od proizvoda pronađeni su i kancerogeni amini (azo-boje).
Dodatni problem je u tome što tekstilna industrija zagađuje prirodne vodotokove otpuštajući otpadne vode u reke, kako direktno, tako i putem pranja u zemljama u koje se odeća izveze. 
Testirani su brendovi Armani, Benetton, C&A, Calvin Klein, Diesel, Esprit, Gap, H&M, Jack&Jones, Levi’s, Mango, Metersbonwe, Only, Tommy Hilfiger, Vero Moda, Victoria’s Secret i Zara.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija