Ekonomija Magazin Godine

Porez u Beogradu u 2014. godini povećava se do 80 odsto

Porez na imovinu u Beogradu će od 2014. godine biti uvećan i do 80 odsto. Najviše će pogoditi vlasnike starih kuća i stanova, jer se popusti na lošu infrastrukturnu i unutrašnju opremljenost stana potpuno ukidaju

I olakšice na brojnost članova domaćinstva ne važe već dve godine, a umanjenje poreza po osnovu starosti nekretnine smanjeno je sa 70 na 40 odsto.

Veće povećanje poreza na imovinu od najavljenog u Beogradu, tokom leta 2013. godine dočekali su žitelji gotovo svih gradova u Srbiji koji su samo primenili izmene Zakona o porezu na imovinu, prema kojima bi građani trebalo da dobijaju rešenja sa iznosom većim i nekoliko puta. U skladu sa tim, i u Beogradu je prethodno već bilo odlučeno povećanje poreza na imovinu od 300 do 350 odsto.

U prestonici ima oko 600.000 građana-obveznika. Na primeru pet decenija starog stana od 50 kvadrata u Knez Mihailovoj 2013. godine, vlasnik je platio 3.600 dinara poreza, a iduće će ovaj namet biti 6.400 dinara – 77 odsto više, dok je za isti stan na istom mestu sagrađen 2012. godine vlasnik ove godine platio 12.500, a sledeće će platiti 14.500 dinara – 16 odsto više.

Ovaj potez vlasti u Beogradu i drugim gradovima kasni tri godine s obzirom da je država odlagala primenu sopstvenog Zakona o porezu kako bi očuvala socijalni mir. Sada je na nivou lokalnih samouprava potrebno sakupiti novac od raznih izvora prihoda koje je ukinula Republika.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija