Početna Magazin Godine Čovek i smrt Pogreb u grobnicu skuplji za ukupne troškove ekshumacija

Pogreb u grobnicu skuplji za ukupne troškove ekshumacija

Pogreb u grobnicu skuplji za ukupne troškove ekshumacija

Uz ionako visoke troškove pogreba, Damjanki Galović stigli su i oni neplanirani – za majčinu sahranu morala je da doda 40.000 dinara za ekshumaciju. Jeftinije zakupiti grobno mesto na otvorenom groblju, piše Milena Rodić za Blic…

U potpunom šoku se našla Galovićeva kada joj je ispostavljen ceh za majčin pogreb na već zakupljenom grobnom mestu od 99.000 dinara.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

– Kao vlasnica grobnog mesta na Novom groblju, moja majka ga je nekoliko decenija redovno plaćala. JKP „Pogrebne usluge“ insistira da, povrh svih redovnih troškova sahrane od oko 94.000 dinara (manje 35.000 dinara, kolika je refundacija od Penzijsko-invalidskog osiguranja), takođe mora da bude plaćena i ekshumacija svih koji su u tom grobnom mestu prethodno sahranjeni – šokirana je Damjanka, koja je morala da izdvoji 40.000 dinara za tri ekshumacije.

Kako kaže, ti troškovi su joj nejasni jer su rođaci na tom mestu sahranjeni pre 22, 25 i 56 godina.

– Tu nema šta da se ekshumira. Sve se dezintegrisalo, nema ostataka tela, kostura, ničega – ubeđena je Damjanka.

Međutim, kako objašnjavaju iz JP „Pogrebne usluge“, ekshumacija se vrši u skladu s propisima i uslugom koja postoji u cenovniku preduzeća već 50 godina, te to nije nikakva novost.

– Broj preminulih lica koja mogu da se sahrane u jedno grobno mesto zavisi od njegovog tipa i dimenzija, te je zato neophodno vršiti interne ekshumacije zarad obezbeđivanja tehničkih mogućnosti za novo sahranjivanje – objašnjavaju nadležni.

To svakako košta, ali različiti uslovi diktiraju i različite cene te usluge.

– Cenu određuje period počivanja preminulog i vrsta grobnog mesta, uključujući dezinfekciju. Interne ekshumacije za period počivanja preko deset godina zahteva posebne, trajnije vrste sanduka, pa je i interna ekshumacija kompleksnija i radi se i za period počivanja preko 25 godina – napominju iz „Pogrebnih usluga“.

OTVORENA I ZATVORENA GROBLJA

Na otvorenim grobljima (Nova Bežanija, Lešće, Orlovača i Zbeg) interne ekshumacije vrše se nakon svake treće sahrane, a na zatvorenim (Novo, Centralno, Topčidersko, Zemunsko, Banjičko, Stara Bežanija) nakon druge. Ukoliko porodica preminulog ne želi ili ne može da priušti internu ekshumaciju, upućuju se na neko od otvorenih beogradskih grobalja prema teritorijalnoj pripadnosti.