Magazin Godine Svet

Nisu mogli imati dece pa zasadili 300 stabala

105-godišnja Indijka koja je sa suprugom zasadila preko 300 stabala jer nisu mogli imati dece (cela priča na Penzinu)

Indijka Salumarada Timaka i njen pokojni suprug Sri Bikala Čikaja nisu mogli imati dece pa su svoj život posvetili sađenju drveća. Ona danas ima preko 105 godina a svojoj zajednici ostavlja preko 300 stabala.

Posle 25 godina braka u kom nisu dobili decu, Timaka je počela da sadi drveće kraj puta od svog rodnog sela Hulikal do mesta Kudur. Danas njen drvored ima preko četiri kilometra.

– Moja sudbina bila je da nemam dece. Zato smo sadili drveće i podizali njih da steknemo blagoslov. Ophodili smo se prema stablima kao prema svojoj deci – rekla je u intervjuu za CNN.

Nakon celodnevne zemljoradnje, par je sadio drveće. Od životinja su mlade sadnice štitili trnovitim žbunjem. Drugi veliki problem bila je suva klima pa su sadnice morali zalivati tako što su u rukama prenosili vodu kilometrima daleko.

Kada joj je suprug preminuo ona je nastavila da se brine o drveću, a stigla su tek tada i prva priznanja. Danas postoji fondacija koja nosi njeno ime i stara se o školovanju dece koje sama sebi nikad nije mogla da priušti.

O njoj se danas stara i usvojeni sin Sri Umeš. On ima i svoje roditelje ali postao i Timakin sin zato što je bio inspirisan njenim radom. On danas pomaže u održavanju drveća i upravlja jaslicama u njihovom mestu.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija