Početna Magazin Godine Ekonomija Planirate da uzmete kredit? Sačekajte!

Planirate da uzmete kredit? Sačekajte!

Planirate da uzmete kredit? Sačekajte!

Kamate na zajmove u dinarima već jeseni 2015. godine trebalo bi da padnu ispod deset odsto, pa bi građani koji planiraju podizanje kredita trebalo malo da sačekaju, savetuju bankari…

Jednocifrene kamate na dinarske kredite godinama su u Srbiji bile samo san, ali od prošle nedelje, kada je NBS snizila referentnu kamatu na pet odsto, bankari su počeli da pripremaju nove cenovnike.

U pojedinim bankama takozvani dobri klijenti već mogu da uzmu dinarski kredit sa kamatom od 10 odsto. Niže kamate, tvrde sagovornici „Blica“, već krajem narednog meseca mogle bi da se nađu u ponudi svih banaka.

Bankari imaju sve više razloga da obaraju kamate u dinarima. NBS je spustila referentnu kamatu sa 10,5 odsto u 2012. na pet odsto. To je donelo pad bankarskih kamata sa 30 odsto na 10. Očekujemo i dalji pad imajući u vidu nisku inflaciju i stabilan kurs dinara. Takođe, banke trenutno imaju mnogo novca i nemaju gde da ga plasiraju, pa će biti prinuđene da spuštaju kamate – kažu u jednoj banci.

Oprez sa nazivima kamata – Kod uzimanja kredita treba biti oprezan jer banke prvo prikazuju nominalnu kamatu koja ne obuhvata sve troškove kredita. Uvek je potrebno pitati koliko iznosi efektivna kamata, jer ona obuhvata i kamatu i sve ostale namete.

Ekonomista Zoran Grubišić kaže za „Blic“ da je NBS napravila prostor za jeftinije dinarske kredite, ali da su sada banke na potezu.

„NBS je referentnu kamatu dugo držala na visokom nivou. To je značilo i skupe kredite u dinarima. Sada je bankama dat signal da mogu da obore cene“, kaže Grubišić.

Kamate na zajmove u evrima, koje iznose od 9 do 14 odsto godišnje, teoretski bi takođe mogle da skliznu. Razlog je to što je NBS snizila stopu obavezne rezerve na devizna sredstva sa 26 na 20 odsto. Primena ove mere će početi u februaru 2016. godine.

Profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji Branko Živanović kaže da ovakav potez otvara prostor i za niže kamate na kredite u evrima, ali ne veruje da će one značajnije pasti.

„NBS je uradila dobar korak, ali sa zakašnjenjem. Banke danas imaju veliki problem zbog nenaplativih kredita i zato će teško obarati kamate u evrima“, ocenio je Živanović.

Grubišić dodaje da se već sada stambeni kredit može dobiti po kamati od 3,5 odsto, a da je to doskora bilo pet procenata. Napominje i da je euribor na najnižem mogućem nivou i da je malo prostora za njegov dalji pad, piše Blic.