Ekonomija Magazin Godine Svet

PIO Crna Gora: Penzije od 100 evra do 2.095 evra

Da je život sedmica, penzija bi bio vikend...

Najniža penzija u Crnoj Gori 2014. godine iznosila je 100 evra, dok je najviša bila 2.095 evra i taj iznos prima samo jedan čovek, saopštio je direktor Fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje (PIO) Dušan Radević.

Deficit u Fondu PIO, koji se pokriva sredstvima iz državnog budžeta, tokom 2014. godine iznosio je 127,69 miliona evra, što je 11,57 odsto manje u odnosu na isti period 2013. godine, rekao je Radević.

On je naveo da je zahvatanje iz budžeta u prvih 11 meseci 2014. godine dostiglo 35,97 odsto potebne sume, što je za 4,96 odsto manje u odnosu na prethodni period.

To smanjenje, kako je rekao, rezultat je značajnog rasta izvornih prihoda i sporijeg rasta izdataka za prava iz oblasti PIO.

Broj penzionera u Crnoj Gori, od januara do decembra prošle godine, povećan je 1,42 odsto, dok se u 2015. očekuje da će porasti još oko 1,5 odsto, javlja Tanjug a prenose Večernje novosti.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija