Početna Magazin Godine Pet vrsta raka kod muškaraca – Rani simptomi

Pet vrsta raka kod muškaraca – Rani simptomi

Pet vrsta raka kod muškaraca – Rani simptomi

Veruje se da su muškarci nemarniji prema svom zdravlju, makar dok se nešto zaista ne desi. Ovaj spisak ranih simptoma pet vrsta raka možda mogu ubrzati odlazak kod lekara – za svaki slučaj.

Rak prostate

Rak prostate obično nema jasnih ranih simptoma, ali digitalni rektalni test može da ga otkrije, a najbezbolniji način provere prostate jeste nivo PSA (prostatni specifični antigeni) koji se utvrđuje vađenjem krvi iz vene.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ova vrsta raka se javlja kod 5-7% muškaraca starijih od 50 godina, a smrtnost je relativno niska, iznosi tri odsto obolelih, piše portal Magazin. Posle 70. godine oko 80 odsto muškaraca ima neki oblik raka prostate, ali uglavnom ne umiru od njega.

Simptomi bolesti na koje trebaju da obrate pažnju svi stariji od 50 godina (mada oni mogu ukazivati i na benigne promene) su nemogućnost uriniranja, otežano mokrenje (stane pa krene, isprekidano mokrenje), često mokrenje, posebno noću, slabiji ili slab mlaz mokrenja, stalni osećaj nedovoljno ispražnjene bešike, bolno mokrenje i pečenje, krv u mokraći, krv u spermi, problemi s erekcijom i ejakulacijom (bolna ejakulacija), učestali bolovi u donjem delu leđa i kukovima. Otežano mokrenje, spori protok i nepotpuno pražnjenje mehura, takođe, mogu biti posledica povećanja prostate ili sužavanje uretera.

Rak pluća

Rak pluća takođe mahom ne oseti rane znakove bolesti ali kašalj koji ne prolazi, ili onaj uz koji izlazi krv, često su dokaz da je rak prisutan. Osim toga, simptom je i bol u grudima koji je uvek prisutan i na koji ne utiču pokreti, gubitak težine, temperatura, pojava astme… Ponekad ovi simptomi mogu ukazivati na upalu pluća, pa je biopsija jedini sigurni pokazatelj. Ako pacijent puši ili je pasivni pušač, kašalj se ne sme ignorisati.

Rak debelog creva

Krv u stolici se nikada ne sme ignorisati, čak i ako se javi samo jednom, jer je možda reč o predkancerogenom polipu koji krvari, a krvarenje je jedini rani znak kancera debelog creva koji se primeti.

Kod muškaraca mlađih od 50 godina, krvarenje je verovatno posledica hemoroida, kolitisa ili abnormalni krvni sudovi, ali stručnjaci ipak preporučuju odlazak kod lekara. Kolonoskopija je jedina pouzdana metoda dijagnostikovanja i najbolji je način da lekar ukloni polip koji bi se kasnije razvio u opasnu bolest.

Rak bešike

Krv u urinu je razlog za posetu lekaru a, ako je pacijent mlađi od 60 godina, obično je reč o bubrežnom kamencu. Međutim, lekari kažu da treba proveriti, jer, ako se rak mehura (mokraćne bešike) uoči na vreme, može se lakše pobediti. Lekari, takođe, ističu da su isuviše aktivan mehur ili bolno uriniranje češće znak infekcije.

Limfom

Bezbolni, otečeni limfni čvorovi na vratu, pazuhu ili slabinama ukazuju na bolest. Limfni čvorovi nateknu tokom infekcije, ali ako ne splasnu posle nedelju dana treba posetiti lekara.

Takođe, neobjašnjivi gubitak težine kroz mesec ili dva, bol u području čvorova posle konzumiranja alkohola i svrab bez osipa mogu biti razlog za zabrinutost. Stručnjaci ukazuju da analiza krvi može lako da ukaže na mogući limfom, a biopsija je najsigurniji postupak testiranja. Limfom je zloćudni preobražaj ćelija limfocitnog sistema.