Početna Magazin Godine Javna služba: Šta je Đinđić zaista rekao o vladi Srbije? (1)

Javna služba: Šta je Đinđić zaista rekao o vladi Srbije? (1)

– Ministri u vladi Srbije, kada završe posao, moći će u svetskim korporacijama da dobiju mesto koje nikad ne bi imali – tako je govorio Đinđić o prednosti javne službe koje se retko pominju.

Ovih dana pažnju javnosti privukao je citat Aleksandra Vučića za Dojče vele u kom kaže da će nastojati da nova vlada radi kao tim i da ministarstva ne budu više partijski feudi: „Srbija možda ne mora da ima Mesija i Ćavija, nego vladu kao Bajern, koji nema zvezde, ali ima izvanredan tim sa odličnim pojedincima“.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ovaj citat podsetio je javnost na sličnu izjavu pokojnog premijera Zorana Đinđića, iz intervjua u NIN-u 2002. godine kada je svoju vladu uporedio sa Mančester junajtedom. Međutim, i pored ponovnog citiranja originalne izjave Đinđića, Penzin ima utisak da se javnost nije fokusirala na njenu suštinu – na važnu činjenicu o kojoj se, nažalost, malo govori u našem društvu, a trebalo bi:

– U ovoj fazi je mesto u vladi dobra investicija. Vlada Srbije je kao Mančester junajted. Nepoznati igrači treba da plate Mančester junajtedu da igraju u njemu, jer će posle toga biti poznati. Sada svaki ministar ulaže i u svoju karijeru i u svoj rejting. Već je sada jasno da će pet-šest ministara koji ovde rade ekonomski deo, kada završe posao u ovoj vladi moći u svetskim korporacijama da dobiju mesto koje nikad ne bi imali.

Dakle, suština je sledeća: mesto u javnoj službi ne nosi sa sobom samo beneficije koje traju dok traje služba, već i dugoročnu investiciju u sopstvenu karijeru (na stranu sticanje relativno pristojne „državne penzije“ za nekoliko godina sedenja u poslaničkoj, ministarskoj ili drugoj visokoj funkciji).