Početna Magazin Godine Pet pokazatelja nevolja u braku (1)

Pet pokazatelja nevolja u braku (1)

Kako prepoznati zdravu vezu? Naoružani ogromnom količinom podataka o venčanim parovima, naučnici su identifikovali neke jednostavne, ali moćne pokazatelje koji mogu pomoći parovima da prepoznaju bračne nevolje pre nego što njihova veza krene putem bez povratka.

Novinarka Tara Parker, i sama razvedena nakon 17 godina braka, izdvojila je pet važnih indikatora.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Kakvi ste nekada bili

Zamislite par koji ide da pešači po prirodi na svom prvom sastanku. U srećnom braku, žena bi mogla ovako da ispriča priču:

„Sasvim smo se izgubili. Sati su prošli pre nego što smo ponovo našli stazu, ali smo se smejali sami sebi kako nijedno od nas dvoje nema osećaj za orijentaciju. Nakon toga, nije nam više palo napamet da idemo da lutamo po prirodi!“

Međutim, kada je veza napeta, žena bi mogla da ispriča tu priču ovako: „Izgubio je mapu, pa su prošli sati dok smo našli put. Nakon toga, nije mi padalo napamet da idem sa njim na izlet“. Ista situacija, ali umesto zajedništva – korišćenjem zamenica mi i nama, u njoj se oseća negativnost.

Istraživanja su pokazala da analiza onoga što se naziva bračnom pripovešću – način na koji par pripoveda o dobrim i lošim vremenima sa početka njihove veze – do 90% je precizna u predviđanju koji brak će uspeti ili propasti.

Novinarka Parker se setila da je upravo u njenim pričama mogao da se nazre kraj njenog braka. Na početku veze sa njenim budućim mužem, kada bi je pitali o prvom sastanku, ona se prisećala večeri koja se završila šetnjom po gradu. Često se smejala sećajući se da je šepala sve vreme jer je malo pre toga imala operaciju stopala. Međutim, kasnije tokom braka, ona je neznatno izmenila priču pošto je uvek usput dodavala: „Naravno, on to nije ni primetio.“