Magazin Godine Zdravlje

Pesticidi utiču na kvalitet spermatozoida

Gotovo svi francuski regioni beleže pad kvaliteta sperme a najveći pad kvaliteta sperme beleže dva francuska regiona koja su izrazito poljoprivredna i najviše izložena uticaju pesticida

Na nivou cele države postoji veliki pad koncentracije spermatozoida – 32,2 odsto u periodu od 1989. do 2005. godine.

Takođe, procenat spermatozoida koji imaju normalnu morfologiju pao je sa 60,9 odsto 1985. godine na 39,2 odsto 2005. godine. Iako su ovi rezultati još uvek daleko od nivoa koji ukazuje na neplodnost (ispod 20 miliona po jednom mililitru), oni ipak ukazuju na nepovoljnu evoluciju.

Ove nedelje je objavljeno istraživanje u časopisu Reproduction koje je sprovedeno na regionalnom nivou.
Ono je potvrdilo da nijedan francuski region nije pošteđen ove tendencije, ali postoje naglašene razlike među njima.

Izraženiji pad kvaliteta u odnosu na francuski prosek imaju regioni Akvitanija i Srednji Pirineji. Autori smatraju da ovi rezultati pojačavaju teoriju o faktorima iz životne sredine kao o endokrinim ometačima.

Naime, ova dva regiona su izrazito poljoprivredna i tamošnje stanovništvo posebno je izloženo pesticidima.

Istraživači su isključili druge faktore (npr. nijedan od ova dva regiona nema visok procenat pušača ni alkoholičara), a isključeni je i genetski faktor. Zato se istraživanje okrenulo podacima o životnoj sredini.

Zaključak je da je stanovništvo ova dva regiona u većoj meri od stanovništva iz ostatka Francuske izloženo pesticidima što bi moglo da utiče na hormonske funkcije.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija