Foto albumi Roboti 21. veka - pomoćnici i negovatelji

Pepper – Robot koji prepoznaje emocije

Humanoidni robot pod imenom Pepper, japanske telekomunikacione kompanije Softbank, najavljen je za prodaju od februara 2015. godine, po ceni od 1.900 dolara.

Robota visokog 121 centimetar proizvodiće tajvanska kompanija Foxconn (ili Hon Hai), ali izgleda da on ne predstavlja posebno naprednu tehnologiju.

Međutim, Softbank tvrdi da će robot biti sposoban da komunicira sa ljudima na višem nivou zahvaljujući softverskim rešenjima prateće opreme. Zahvaljujući obradi podataka o izrazima lica i boji glasa, robot bi trebalo da “čita emocije”.

Robota je prethodno razvila francuska firma Aldebaran Robotics, ali je 2012. godine Softbank kupio 80 odsto njihovih akcija za 100 miliona dolara.

Glavna nada kompanije jeste da će Pepper napraviti uspeh na japanskom tržištu starijih potrošača, prenosi portal Quartz.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija