Ekonomija Magazin Godine Svet

Penzioni sistem: razlog zašto su Švajcarci – Švajcarci?

U istraživanju OECD-a “Panorama penzija 2013”, prenosi Novi magazin, može se naići na podatak da su se Švajcarci u proteklih 40 godina približili proseku godina odlaska u penziju drugih zemalja članica ove organizacije, ali da još uvek najduže ostaju u radnom odnosu.

Nekada je samo ta razlika bila veća. Naime, godine 1970. muškarci u Švajcarskoj odlazili su u penziju sa 72 godine, dok je prosek u drugim zemljama bio 68 godina i osam meseci. Takođe, dok je prosek godina odlaska u penziju žena u zemljama OECD-a bio 65,5, u Švajcarskoj su odlazile u 71. godini.

Danas je razlika manja, ali ipak postoji. Švajcarci odlaze u penziju sa 66, a u ostalim članicama prosek je 64 godine, dok je kod žena prosek 63 što je za godinu dana manje nego kod žena u Švajcarskoj.

Budući da se i životni vek produžio, došlo je i do povećanja perioda koji Švajcarci provode u penziji: 1970. godine prosek za muškarce bio je 9,5, a 2012. – 18 godina (što je jednako proseku u drugim zemljama); za žene je prosek godina provedenih u penziji 23 godine što je jednako proseku svih članica OECD-a.

Švajcarska je zemlja sa najboljom pozicijom što se tiče finansiranja penzionog sistema jer će, prema predviđanjima, do 2050. godine ostati na nivou 8-9% bruto društvenog proizvoda za troškove penzija. U drugim zemljama članicama OECD-a, troškovi za penzioni sistem već su u proseku prešli 10% BDP.

Švajcarci rade najduže, ali je njihova zemlja i jedna od zemalja u kojoj je život u penziji najbolji – Tri najbolje zemlje za penziju u 2013. godini


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija