Ekonomija Magazin Godine Svet

Penzioni fondovi EU: Bolji nadzor umesto limita investicija

Penzioni fondovi zemalja Evropske unije pripremaju se za deregulaciju kvantitivnih ograničenja, ali još uvek nije sasvim jasno šta bi primena “prudent modela” trebalo da podrazumeva…

Danska, zemlja sa najbolje rangiranim penzionim sistemom u svetu, pojačaće nadzor nad penzionim fondovima, naročito u cilju smanjivanja rizika ulaganja u hedž fondove.

Vlasti u Kopenhagenu naredile su penzionim fondovima da podnose kvartalne izveštaje o svojim ulaganjima kako bi se pratilo investiranje u hedž fondove, privatni sektor i infrastrukturne projekte.

Direktan povod ovoj odluci bio je “neuspeh fondova da na odgovarajući način procene rizike svojih investicionih strategija”.

Ova odluka Danske dolazi ispred nove regulative Evropske unije koja treba da počne sa primenom od 2016. godine. Ona podrazumeva davanje dozvole penzionim fondovima da investiraju uz primenu tzv. “prudent modela” – uz stalan nadzor, umesto postavljanja detaljnih ograničenja.

Stručnjaci ističu da se penzioni fondovi pripremaju za deregulaciju kvantitivnih ograničenja, ali da još uvek nije sasvim jasno šta bi primena “prudent modela” trebalo da podrazumeva, piše Blumberg.

Industrija penzionih fondova u svetu vredi oko 500 milijardi dolara.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija