Početna Magazin Godine Penzionerima šta god da se da – oni moraju da trpe!

Penzionerima šta god da se da – oni moraju da trpe!

Penzionerima šta god da se da – oni moraju da trpe!

U naslovu je citat kojim je raspodelu „povećanja“ prihoda građanima Srbije za TV N1 prokomentarisao ekonomista Stojan Stamenković. Zanimljivo, kako svi sve to znamo, ali opet zvuči surovo kad se izgovori naglas…

U gostovanju na TV N1 Stamenković je izjavio da je sasvim izvesno da će Međunarodni monetarni fond biti saglasan da u Srbiji budu povećane plate u javnom sektoru, najverovatnije tri do četiri odsto, kao i penzije.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Napomena Penzina: Ni on, kao ni ostali koji pričaju o „povećanjima“, nije najpreciznije pojasnio šta sa dugovanjima za prethodna smanjenja? Da li će biti vraćana sa kamatom? Ili neće nikad ni biti vraćana? A ako nije vraćeno uzeto, može li se onda nešto novo uopšte zvati povećanjem? Ako vam uzmemo 100 dinara, pa damo 100 dinara, da li ste bogatiji za 100 dinara? U Srbiji, gde vlada neka druga matematika, izgleda da jeste!

„Tačan procenat povećanja je teško utvrditi u ovom momentu dok se ne uradi projekcija budžeta za narednu godinu. To će zavisiti od rasta bruto domaćeg prozvoda“, kazao je Stamenković na predstavljanju novog broja časopisa Makroekonomske analize i trendovi.

„Ako bi rast BDP naredne godine bio, kako se prognozira, tri odsto, ne treba očekivati povećanje plata i penzija veće od tri-četiri odsto“, naveo je Stamenković.

On je dodao da će MMF verovatno dozvoliti veći procenat povećanja plata nego penzija.

„Penzionerima šta god da se da, oni moraju da trpe, a sa platama je drugačije jer postoje osetljivi sektori kao što su zdravstvo i prosveta, gde visina plata može da izazove određene probleme“, ocenio je Stamenković.

Misija MMF u Beograd dolazi u drugoj polovini oktobra povodom nove revizije tekućeg aranžmana sa Srbijom i sa predstavnicima Vlade će razmatrati u kom procentu mogu da budu uvećane plate u javnom sektoru i penzije, jer je budžetski deficit ove godine manji od planiranog, a u 2017. se očekuju dodatne uštede u državnoj kasi.

Plate u javnom sektoru veće od 25.000 dinara su u skladu sa aranžmanom sa MMF-om umanjenje od novembra 2014. godine za 10 odsto, a penzije po stopi od 22 do 25 odsto. Prva povišica je bila u januaru 2016. godine kada su plate povećane do četiri odsto, a penzioneri su dobili linearno povećanje od 1,25 odsto.

Kovačević: Ako ekonomija nastavi da raste – veća zaposlenost

Direktor zavoda za statistiku Miladin Kovačević kazao je da je moguće da se Srbiji poveća zaposlenost pod uslovom da ekonomija nastavi da raste, ali najviše u neformalnom sektoru.

„Pad nezaposlenosti je moguć ako raste Bruto domaći proizvod i investicije. Tek kad je jači rast BDP od oko četiri odsto beleži se rast zaposlenosti. Najviše radnih mesta moguće je očekivati u neformalnom sektoru“, kazao je Kovačević.

On je objasnio da neformalni sektor niji isto što i siva ekonomija i da znači prihvatanje poslova koji ne odgovaraju školskoj spremi, a tu spadaju i sezonski poslovi.

Stopa nezaposlenosti u Srbiji sada je između 16 i 17 odsto, a očekivanja premijera Srbije Aleksandra Vučića su da će u naredne tri godine, ako bude nastavljen ekonomski rast, ta stopa pasti na 12 odsto, što je prosek EU.