Početna Magazin Godine Penzioner BiH u Srbiji: 20 godina staža za jedan evro

Penzioner BiH u Srbiji: 20 godina staža za jedan evro

Penzioner BiH u Srbiji: 20 godina staža za jedan evro

Uroš Radošević iz Bora je na rešenje za penziju iz Bosne i Hercegovine čekao skoro dve godine, a kada je konačno stiglo bio je šokiran – Fond PIO MIO odredio mu je penziju u visini od dve konvertibilne marke, odnosno jedan evro.

U Srbiji gotovo 60.000 ljudi prima mešovitu penziju. To su osobe koje su staž ostvarile u nekoliko zemalja bivše Jugoslavije, piše Al Džazira.

S obzirom na to da im isplate dolaze iz više fondova, česta su kašnjenja i greške u obračunima. Jedan penzioner za 20 godina staža u Bosni i Hercegovini dobio je penziju u iznosu od dvije konvertibilne marke, odnosno jedan euro.

„Po ko zna koji put Uroš Radošević se uputio ka Penzionom fondu. Ovoga puta iz Bora, gde živi, dolazi u Beograd. Rešenje za penziju iz Bosne i Hercegovine, u kojoj je pre rata ostvario gotovo 20 godina radnog staža, čekao je skoro dve godine“, izvještava iz Beograda reporterka Al Jazeere Jelena Milutinović.

Kada je konačno stiglo, uslijedio je šok.

„Rješenje je bilo ponižavajuće, za 20 godina staža mjesečna isplata dvije marke“, kaže Radošević.

Objašnjenje nije dobio ni u Penzionom fondu Bosne i Hercegovine, ni u Srbiji.

„Moram da vam priznam da sam se prvi put susreo sa takvom situacijom. O tome, naravno, najbolje objašnjenje mogu dati kolege iz [entiteta] Federacije Bosne i Hercegovine, kaže Aleksandar Dinić iz Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja Srbije.

Prebacivanje između entiteta

Tek nakon što je je Al Jazeera krenula u istraživanje Uroševog problema, istina o neobičnom obračunu počela se nazirati.

„Uroš je u Bihaću, u Tvornici za preradu žice, radio skoro 20 godina. Posle rata u Srbiji ostvaruje godinu dana staža. U međuvremenu, tokom rata je mobilisan i u Vojsci Republike Srpske je proveo dve godine. Ratni staž Uroš nikada nije prijavio, niti mu je iko rekao da je upravo to sporni momenat u njegovoj penziji“, izvještava Jelena Milutinović.

Prema međuentitetskom sporazumu o penzijama, penziju isplaćuje entitet u kojem je posljednji utvrđeni staž. Tako Fond PIO Federacije Bosne i Hercegovine Radoševiću priznaje samo mjesec dana staža, a ostatak je, zbog vojske, tvrde, nadležnost Fonda PIO RS-a.

„Ovim sporazumom je navedeno da se taj ratni staž mora uzeti u obzir i zbog te činjenice gospodin Radošević pripada Fondu PIO RS-a“, kaže Amel Lizde iz Fonda PIO Federacije.

Međutim, Radošević ratni staž u RS-u nikada nije utvrdio. Zato Fond PIO RS-a tvrdi da je penziju dužan isplatiti Fond PIO Federacije.

„Mi niti imamo zahtjeva, niti bilo kakvih utvrđenih činjenica, pa, prema tome, inputiranje da Radošević ima poseban staž je nepostojeća činjenica“, tvrdi Tihomir Joksimović iz Fonda PIO RS-a.

‘Penzioner doveden u ponižavajući položaj’

Dilemu ko treba isplatiti penziju nisu razriješili ni u instituciji Ombudsmana. Kažu da su oba fonda u pravu, što pokazuje da zakoni u ovoj oblasti među entitetima nisu usklađeni.

„Pokazuje da se nimalo nisu respektirale stvarne potrebe osiguranika Uroša Radoševića i da su takvim pristupom egzistencijalni problemi građanina bez vlastite krivice dovedeni u ponižavajući položaj“, ističe Amra Kazić, savjetnica u instituciji Ombudsmana BiH.

Novi obračun penzije Radošević može dobiti ukoliko utvrdi ratni staž u RS-u, ali on to ne bi saznao da se za njegov slučaj nisu zainteresirali mediji i Ombudsman. Upravo je šutnja administracije problem s kojim se, kažu u instituciji Ombudsmana, suočavaju i drugi penzioneri.

„Da li je to njihov nemar, neodgovornost nečija, to ja ne mogu da kažem, da tvrdim bilo šta, ali smatram da nije u redu“, kaže Radošević.

Zakon je nejasan u slučaju da on ratni staž ne želi utvrditi, što je njegovo pravo. Poznat je slučaj Duška Karanovića iz Bosne i Hercegovine, koji je 16 godina na sudu tražio penziju iz entiteta u kojem je zarađena. Slučaj je dobio, ali u Strasbourgu. Kakav će biti potez Radoševića, tek će odlučiti.