Početna Magazin Godine Penzija pokojnika samo zakonitom nasledniku (video)

Penzija pokojnika samo zakonitom nasledniku (video)

Državni revizor ocenio je da je dosadašnji način isplate zaostalih penzija neispravan, te da taj novac može uzeti samo zakoniti naslednik. Novo pravilo važi od aprila 2014. godine.

Da bi neko nakon smrti penzionera mogao da dobije zaostalu penziju, ili deo penzije, do aprila 2014. godine trebalo je samo da potpiše izjavu da je podneo troškove sahrane umrlog lica. Obično se porodica dogovarala ko će uzeti taj novac.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ali, državni revizor je ocenio da je ovakav način isplate zaostalih penzija neispravan, te da taj novac može uzeti samo zakoniti naslednik.

– To nije nešto što Fond hoće, nego što mora da poštuje. Svakom ko donese rešenje o nasleđivanju za korisnika penzije koji je preminuo, tražimo rešenje, fotokopiju lične karte i broj računa na koji će biti izvršena isplata bez obzira na visinu penzije koja je ostala posle smrti korisnika – kaže Saša Drčelić, direktorka pančevačke Filijale PIO fonda, i dodaje:

– Ne možemo isplatu vršiti na drugi način. Sada se javlja problem kod lica kojima je taj iznos mali ili nemaju drugih prihoda, ali je tako propisano i tako mora.

Što se tiče isplata troškova sahrane od strane PIO fonda, tu se dosadašnja praksa ne menja. Ova suma, koja se menja svaka tri meseca, u vrednosti od jedne i po prosečne penzije iz prethodnog kvartala na području svakog PIO fonda, biće i dalje isplaćivanja onome koji donese račune od sahrane, javlja RTV Pančevo.