Magazin Godine Porodica Srbija

Penzija pokojnika samo zakonitom nasledniku (video)

Državni revizor ocenio je da je dosadašnji način isplate zaostalih penzija neispravan, te da taj novac može uzeti samo zakoniti naslednik. Novo pravilo važi od aprila 2014. godine.

Da bi neko nakon smrti penzionera mogao da dobije zaostalu penziju, ili deo penzije, do aprila 2014. godine trebalo je samo da potpiše izjavu da je podneo troškove sahrane umrlog lica. Obično se porodica dogovarala ko će uzeti taj novac.

Ali, državni revizor je ocenio da je ovakav način isplate zaostalih penzija neispravan, te da taj novac može uzeti samo zakoniti naslednik.

– To nije nešto što Fond hoće, nego što mora da poštuje. Svakom ko donese rešenje o nasleđivanju za korisnika penzije koji je preminuo, tražimo rešenje, fotokopiju lične karte i broj računa na koji će biti izvršena isplata bez obzira na visinu penzije koja je ostala posle smrti korisnika – kaže Saša Drčelić, direktorka pančevačke Filijale PIO fonda, i dodaje:

– Ne možemo isplatu vršiti na drugi način. Sada se javlja problem kod lica kojima je taj iznos mali ili nemaju drugih prihoda, ali je tako propisano i tako mora.

Što se tiče isplata troškova sahrane od strane PIO fonda, tu se dosadašnja praksa ne menja. Ova suma, koja se menja svaka tri meseca, u vrednosti od jedne i po prosečne penzije iz prethodnog kvartala na području svakog PIO fonda, biće i dalje isplaćivanja onome koji donese račune od sahrane, javlja RTV Pančevo.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija